Hirdetés

Putyin az oroszokhoz szólt és ezt ígérte nekik

Nap Híre portré Nap Híre

Vlagyimir Putyin orosz elnök ígéretet tett a "nácizmus végleges felszámolására" szombaton, az egykori Leningrád körüli náci ostromgyűrű áttörésének 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Szentpéterváron.

"Leningrád ostroma példátlanul kegyetlen és cinikus volt" - mondta az orosz elnök az 1941 és 1944 között 827 napon át tartó blokád áldozatainak állított emlékhely avatásán. Leningrád ostroma alatt több mint egymillió civil halt meg.

"Immár nyolc évtizede nem enyhül a fájdalmunk a rettenetes áldozatok, a kerékbe tört életek miatt" - hangsúlyozta az elnök. "Mindent megteszünk, hogy véglegesen felszámoljuk a nácizmust"- hangsúlyozta az orosz elnök oldalán Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetővel.

Mindez pár héttel az Ukrajna elleni offenzíva megindításának második évfordulója előtt történt. A támadást az orosz vezetés a szomszédos ország "nácimentesítésének" szándékával indokolta. "A kijevi rezsim továbbra is dicsőíti Hitler cinkosait, az SS embereit, és terrorizálja mindazokat, akiknek ez nem tetszik" - jelentette ki Putyin.

Az orosz elnök beszédében oroszellenességgel vádolta meg Európát.

"Európa egyes országaiban az oroszellenességet állami politika szintjére emelték" - jelentette ki.

Putyin bírálta a balti államokat is. Kijelentette, hogy a jelentős orosz kisebbséggel rendelkező Észtországban, Lettországban és Litvániában "tízezreket nyilvánítanak alsóbbrendű embereknek, fosztják meg őket a legalapvetőbb jogaiktól és vetik őket alá üldöztetésnek".

Vlagyimir Putyin családját közvetlenül érintette Leningrád ostroma; ő maga is Leningrádban született 1952-ben, bátyja az ostrom idején halt meg, anyja kis híján éhen halt, az apja pedig, aki a Vörös Hadseregben harcolt, a város közelében sebesült meg - írja az MTI.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés