Hirdetés

Vitézy Dávid továbbra sem kedveli Lázár Jánost

Nap Híre portré Nap Híre

A közlekedési szakértő összeszedte, milyen vasúti fejlesztések álltak le a fővárosban.

A volt közlekedési államtitkár a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az elmúlt időszakban milyen vasúti fejlesztések álltak le Budapesten. Vitézy Dávid kiemelte, ezek között olyanok is vannak, amelyek előkészítése még a BKF időszakában kezdődött meg. 

A bejegyzésében úgy fogalmazott a közlekedési szakértő, hogy a prágai metró Rajska zahrada állomásához csatlakozó új állomáson csúcsidőben 10–15, míg napközben és hétvégén 15–30 percenként állnak meg az elővárosi vonatok öt különböző vonalon. Ezzel szemben a magyar fővárosban számos vasúti megálló hiányzik, amelyek megépítése eredetileg szerepelt a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiában - írja az Index.

Majd Vitézy hosszasan felsorolta melyek a leállt fejlesztések:

  • A Déli Körvasúton az új Nádorkert (Infopark mellett, csatlakozva a leendő új villamoshoz) és Közvágóhíd (Művészetek Palotája mellett, villamosokhoz és HÉV-ekhez nyújtva csatlakozást) a beruházás körüli pereskedés miatt késik, a legutóbbi környezetvédelmi engedélyt a bíróság többek között épp a Főváros és Újbuda keresete nyomán semmisítette meg.
  • A Déli Körvasút harmadik új állomása, amelynél az Üllői út tengelyében tervezett, az M3-as metróhoz kapcsolatot adó Népliget tervei készen vannak, a kormány ugyanakkor felfüggesztette a beruházást az uniós források hiánya miatt.
  • A Budapest–Gödöllő–Hatvan és Budapest–Gyömrő–Újszász vonalak közös szakaszán tervezett két új elővárosi állomás, a Hungária körútnál az 1-es, az Élessaroknál a 3-as villamoshoz adna kapcsolatot. Vitézy Dávid szerint előbbi terveit már előkészítették, erre jogerős építési engedély van, a kormány azonban elmondása szerint felfüggesztette ezt is az uniós források híján.
  • Káposztásmegyeren az új vasúti megálló tervezését még 2022 elején írták ki a BFK-ban, de a minisztérium ezt is visszavonta.
  • Erre a sorsra jutott a rákosrendezői térségben tervezett új megálló a Mexikói útnál, amely a Kisföldalatti és a Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonal között teremtett volna kapcsolatot.
  • A külső Körvasúton tervezett két új megálló (Pestújhely, Rákosfalva, előbbi villamos-, utóbbi HÉV-kapcsolattal) tervezése még a BFK-ban megindult, a beruházást szintén felfüggesztette a közlekedési kormányzat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés