Hirdetés

Vita a pedofíliáról: Kőszeg Ferenc után Pálffy István is nagyon furcsa dolgokat mond

Nap Híre portré Nap Híre

Váratlanul a pedofília és a pedofilok megítélése lett a magyar közélet központi témája, köszönhetően Kőszeg Ferenc Partizánnak adott interjújának, valamint annak a beszélgetésnek, amit Pálffy István készített a HírTV-n Márki-Zay Péterrel.

Gavra Gábor - Virág Sára

Mint ismert, Kőszeg Ferenc, az SZDSZ és a Helsinki Bizottság alapítója a Partizán alapítójának, Gulyás Mártonnak adott interjút, amelyben olyan kijelentések hangzottak el, hogy a Helsinki Bizottság hanyatt-homlok el is határolódott tőle. 

Kőszeg arról is szót ejtett az interjúban, hogy nem kell feltétlenül a büntetőjog szigorát elővenni olyan eseteknél, amikor felnőtt és gyermek szexuális kapcsolatáról van szó. A Magyar Helsinki Bizottság által kiadott közleményben pedig elfogadhatatlannak nevezik azokat a kijelentéseket, amelyeket az egykori alapító tett. 

A szervezet megfogalmazása szerint „Kőszeg Ferenc válaszai szöges ellentétben állnak a Magyar Helsinki Bizottság értékrendjével, a kiszolgáltatott helyzetben lévők érdekében végzett mindennapi munkánkkal és a belső szabályzatainkkal is”. Emellett arra is emlékeztettek, hogy a férfi már semmilyen formában nem képviseli a szervezetet. A Partizános interjú apropója egy 2009-es cikk volt, amit Kőszeg a Magyar Narancsban jelentetett meg.

Kőszeg: tolerálható az erotikusan átszínezett kapcsolat egy felnőtt és egy gyerek között

Hivatkozás másolása

A Partizánnak adott interjújában Kőszeg az alábbiakat fejtegette: 

  • van olyan eset, amikor „tolerálható” az „erotikusan átszínezett” kapcsolat egy felnőtt és gyerek között
  • „elég sok szexuális kapcsolat volt diák és tanár között, ami tilos volt és helytelen, de nem volt belőle nagy ügy, mert hozzátartozott az élethez.” Példaként említette, hogy „volt egy leánygimnázium, ahol egy nagyon szuggesztív tanárba egy csomó lány szerelmes volt, akik büszkék voltak arra, hogy viszonyuk volt ezzel a tanárral. Nyilvánvalóan lehetett volna ebből – a Sipos-ügyhöz hasonlóan – ügyet és botrányt csinálni. De az iskola tudomásul vette, erőszak egyáltalán nem volt benne” 
  • szerinte az ilyen eseteknek akkor legyen hatósági következménye, „amikor tényleg valami megengedhetetlen történik”.
  • Az interjút készítő Gulyás Márton Sipos Pál ügyét is felhozta: a diákjai zaklatása miatt pedofilgyanúba keveredett egykori tanár és televíziós személyiség együtt maszturbált a kamasz fiú diákjaival de olyan is előfordult, hogy megcsókolt és fogdosott egy fiatalkorú lányt. 
  • A volt SZDSZ-es politikus ezzel kapcsolatban is arról beszélt, hogy ennek a leleplezése nagyobb bajt és kárt okozott, mint a megtörténte. Szerinte ,,nyilvánvalóan nem helyes, ha egy felnőtt együtt maszturbál egy gyerekkel, de ha egy rendőrtisztviselő kihallgatja a gyereket ebben az ügyben, az lehet neki nagyobb trauma, mint a történtek. Egy hatósági beavatkozásnál szinte minden jobb, mert egy hatóság nem tud nem durván és esetlenül beavatkozni egy ilyen dologba. Nem tudja olyan differenciáltan látni ezeket a dolgokat úgy, ahogy azok vannak". 
  • Emellett az is kiderült, hogy a saját fia iskolájában is volt olyan pedagógus, aki időként kikezdett a fiúkkal, ő azonban nem tanácsolta a fiának, hogy feljelentse.

Az interjú közzététele után a Magyar Helsinki Bizottság közleményben határolódott el az egykori politikustól, amelyben kijelentették, hogy „a hatalommal való visszaélés ellen küzdő jogvédőkként és gyakorló szülőkként, oktatókként is teljességgel elfogadhatatlanok az interjúban megjelenő nézetek.”

Az interjút a 444.hu-n a portál egyik újságírója, Szily László elemezte, aki „szemétkedésnek” nevezte, amit Gulyás Márton tett: szerinte a jelenleg 84 éves Kőszeg Ferencet ,,nem fair" ilyen kérdések alá vetni, mert már egyszerűen túl idős a szétcincáláshoz. Szilyhez hasonlóan többen azzal a váddal illették a Partizán alapítóját, hogy indokolatlanul keményen esett neki egy olyan embernek, aki már régen nem politizál napi szinten, 84 éves, fáradt, és az egészségi állapota sem a legjobb. 

Beszáll Pálffy István

Hivatkozás másolása

Aki azt hitte, a történet nem tartogat további meglepezéseket, óriásit tévedett. Pálffy István ugyanis első HírTV-s munkanapján a jelek szerint Kőszeg Ferenc segítségére sietett. A műsorvezető vendége Márki-Zay Péter volt, akivel Pálffy MZP új pártjának programjáról beszélgetett, és ekkor a pedofilokra terelődött a szó.

„Én egy másik példát akartam hozni és hozom is, hogy ugye, van az, hogy bizonyos türelemmel kétségkívül kell lenni egy olyan betegség felé, iránt, mint a pedofiloké. És ugyanakkor ott vannak a gyermekeink” – mondta Márki-Zay Péternek Pálffy István, aki egyébként 13 év után tért vissza a televíziók képernyőjére. Erre a politikus azonnal visszakérdezett, hogy „bocsánat, milyen türelemmel kell lenni a pedofilok felé?”

– A pedofil betegség felé – válaszolta a műsorvezető. Majd így folytatódott a párbeszéd, amit a 444.hu idézett:

Márki-Zay Péter: Miért kell türelemmel kell lenni a pedofília felé?

Pálffy István: Azért, mert minden beteggel szemben türelmesnek kell...

MZP: Elnézést, egy tömeggyilkos is lehet beteg, de ettől még nem kell türelmesnek lenni a tömeggyilkossággal.

P. I.: Az is egy mentális betegség.

MZP: Nem kell türelmesnek lenni a tömeggyilkossággal, és nem kell türelmesnek lenni a pedofíliával.

P. I.: Nem is azt mondom, hogy kizárólag türelmesnek kell lenni, hanem azt mondom, hogy nem lehet szembeállítani egy másik csoporttal. Tehát itt a gyerekek védelméről van szó.

MZP: Nem lehet kérdés, hogy a pedofilokkal szemben a gyermekeket kell megvédenünk, ezért is kell rendszerváltás. Számomra teljesen elfogadhatatlan az, hogy Peruból egy fideszes nagykövetet hazahoznak, hazamenekítenek a büntetés elől, majd itt szabadon rábocsátják a magyar gyermekekre, egy bűnöző pedofilt, négyszázezer forint pénzbírsággal.

P. I.: Ez megint egy másik, egy konkrét, régi ügy. Itt az aktualitásoknál maradjunk, ha szabad kérni...

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés