Hirdetés

Riaszt a nagy bank, nagy veszély leselkedik a magyarokra

Nap Híre portré Nap Híre

Az Erste Bank honlapján, közösségi oldalain, webes felületén, valamint ügyfeleinek küldött külön körlevélben hívja fel a figyelmet a banki adatok védelmére, és egy, az elmúlt időszakban megszaporodó csalástípusra  - közölte a pénzintézet csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a csalók egy külön program telepítésére kérik áldozataikat, akik így maguk adnak hozzáférést mobiltelefonjukhoz, számítógépükhöz. A bűnözők a szoftverrel átveszik az irányítást a készülékek felett, és lenullázzák a bankszámlákat.

Az általában magukat banki alkalmazottnak kiadó vagy egyéb ismert cég nevében telefonáló csalók azzal jelentkeznek, hogy gyanús tevékenységet látnak az ügyfél számláján, feltörték a felhasználói fiókját. Az álügyintéző azt kéri, az ügyfél telepítsen egy alkalmazást - például Anydesk, Teamviewer, RustDesk - a telefonjára és a számítógépére a helyreállítás, a károk elkerülése érdekében - ismertette a bank.

A közleményben kiemelték: ha valaki letölt egy ilyen programot, azzal lehetővé teszi, hogy a bűnözők lássák, milyen kódokkal lép be a netbanki vagy a mobilbanki felületre. Ezen kívül a csalók teljesen át tudják venni az irányítást a számítógép és mobiltelefon felett.

Az Erste közölte, már a csalások 90 százalékát ki tudja szűrni. A bank a tavalyi harmadik negyedévben összesen 4,4 milliárd forint ellopását akadályozta meg, ami majdnem a háromszorosa az első negyedéves összegnek. Hiába azonban a banki védelem, ha az ügyfél maga adja oda a kódokat a csalóknak - írták. Hozzátették azt is, hogy a tavaly pénzügyi visszaélésekkel okozott ügyfélveszteség felét hasonló programok telepíttetésével okozták a bűnözők.

Az Erste egyebek mellett felhívta a figyelmet arra: a bankok alkalmazottai soha nem kérik, hogy az ügyfél bármit letöltsön, és soha nem kérik, hogy az ügyfél utalja el a számláján lévő levő pénzt egy állítólagos biztonsági számlára.

A naphire.hu arról is beszámolt, hogy az OTP ügyfeleire is lecsaptak a gátlástalan bűnözők: a pénzintézet arra figyelmeztetett a honlapján még egy hónappal ezelőtt, hogy az előfizetéses flottán belül többen is csalóktól kaptak SMS-t, amelyet látszólag az OTP nevében írtak. Az üzenet első olvasatra megdöbbentő felütéssel kezdődik, mégpedig azzal, hogy hitelkártyáját gyanús tranzakciók miatt felfüggesztettük. És természetesen az üzenetben egy linket is elhelyeztek, és a csalók azt ígérték, ha erre rákattintunk, megoldódik a probléma.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés