Hirdetés

Váratlan döntést hozott Novák Katalin, a Magyar Közlönyből derült ki

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Az OBH elnöke fordult a köztársasági elnökhöz egy nem mindennapi ügyben.

Az OBH elnöke ezúttal hat bíró felmentését kezdeményezte, amelyről mindig a köztársasági elnök mondja ki a végső szót. A Magyar Közlönyben most Novák Katalin két határozata jelent meg hat bíró felmentéséről - írja a 24.hu.

Az államfő most is minden esetben Senyei György Barna javaslatára döntött, négy bírót azért mentett fel októberi hatállyal, mert akkor érik el a bírói felső korhatárt. A másik határozatban a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 89. § c) pontja alapján, saját lemondására tekintettel mentett fel egy bírót Novák Katalin június 4-ei hatállyal.

A másik bírónál az április 6-ai felmentés indoka azonban 84. § szerinti eljárás eredménye. A köztársasági elnök határozatában idézett joghely alapján visszafejthető, hogy a bírót alkalmatlannak  minősítették, amit ő vitatott, nem mondott le önként a tisztségéről, ügye ezért az úgynevezett szolgálati bíróság kijelölt tanácsa elé került. Végül ez a testület is megerősítette a bíró alkalmatlanságát, ezért kezdeményezte az OBH elnöke a felmentését.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés