Hirdetés

Figyelem, fontos változás jön a gáz- és áramszámláknál

Nap Híre portré Nap Híre

Jövő év elejétől a a vállalkozások csak elektronikus formában kapják majd kézhez a fogyasztásuk után az áram- és gázszámlájukat, a papíralapú számlázás teljesen megszűnik náluk.

A szektorspecifikus rendeletek alapján jövőre a vállalkozások csak elektronikus formában kapják majd kézhez a fogyasztásuk után az áram- és gázszámlájukat  - írja a 24.hu a 168.hu cikke nyomán. 

A rendelet értelmében a villany- és gázszámlák akár pdf-formátumban is érkezhetnek majd, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság javaslatcsomagja azt irányozta elő, hogy az automatikus adatkinyerés is biztosított legyen. Vagyis, hogy például a számlázó vagy könyvelő szoftverek automatikusan ki tudják nyerni az elektronikus számlák adattartalmát. Márpedig ez pdf-számla esetén nem biztosított. A cégeknek viszont gondoskodniuk kell majd az elektronikus számlák megfelelő tárolásáról.

Kiderült az is, hogy a fizetési kötelezettség akkor is fennáll, ha egy cég nem veszi észre, hogy megérkezett online a számlája. Fontos tehát, hogy a vállalkozások és a szolgáltatók is foglalkozzanak a kérdéssel. Van már olyan energiacég, amely vállalkozó ügyfeleinek saját elektronikus fiókokat hozott létre, ahol ügyfeleik követhetik tartozásaikat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés