Hirdetés

Sokk a boltban: ettől minden magyar vásárló élete megváltozik

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Hamarosan új rendszerrel ismerkedhetnek meg a magyar vásárlók a kasszáknál.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bejelentette, hogy egy új, digitális nyugtán dolgoznak a szakemberek, amelyet várhatóan 2024-ben fognak bevezetni a hazai üzletekben. Ez azt jelenti, hogy a papírnyugta el fog tűnni.

Mint ismert, a jelenlegi szabályzat szerint a pénztárgépet használó kereskedőknek kötelező kinyomtatva átadni a vevőnek vásárlás után a nyugtát, ám mivel ezeknek egy része a kukába landol, így gőzerővel dolgoznak azon, hogy bevezessék a digitális nyugtákat.

Az új projektet egy szakmai konferencián prezentálta Mizsányi Attila, a NAV Kockázatelemzési és Adattudományi Főosztályának vezetője. A szakember elmondta, hogy az új e-nyugta 2024 júliusában fog elindulni, a teljes átállásra pedig onnantól kezdve négy évet fognak szánni - írja a G7.

A vásárlóknak külön regisztrációra nem lesz szüksége a papírmentes nyugta használatához, csak egy okostelefonra és egy applikációra. Tehát az új rendszerben nem a papíralapú nyugtát digitalizálják majd, hanem a nyugta eredeti alakja lesz a digitális verzió.

Amennyiben valakinek szüksége lesz a papírnyugtára, akkor a gép ezt az e-nyugtát fogja kinyomtatni. Kiderült az is, hogy az e-nyugta kiállításához másfajta pénztárgépekre lesz szükség, a mostani gépeket át kell majd alakítani, vagy ki kell cserélni.

A teljes átállást várhatóan 2028 közepéig kell végrehajtani.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés