Hirdetés

Valami egészen elképesztő dolog történik a 65 év feletti magyarokkal

 portré

Sűrű hetek vannak a magyar idősek mögött. December 1-jén megjelent a kormányrendelet a Magyar Közlönyben, melyből az derült ki, hogy 2024. január elsejétől 6 százalékkal emelik az öregségi nyugdíjat. Most pedig jönnek a gondosórák, amelyek minden idős embernek ingyen járnak.

Már több mint 400 ezren regisztráltak a gondosórára, amely a kormány által indított ingyenes szolgáltatás minden 65 év feletti polgárnak - közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalán szombaton.

Már több mint 400 ezren regisztráltak a gondosórára, amely a kormány által indított ingyenes szolgáltatás minden 65 év feletti polgárnak - közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalán szombaton. Nyitrai Zsolt a videóban azt ajánlja a 65 év felettieknek, hogy aki még nem regisztrált, tegye meg.

Igényelni ingyenesen online a gondosora.hu honlapon lehet, illetve telefonon vagy visszahívást kérve a 0614450080-as telefonszámon - olvasható a főtanácsadó Facebook-oldalán.

Mivel az életkor növekedésével jellemzően az egészségi állapot romlik, egyre többen szorulhatnak ápolásra, gondozásra - írja a Pénzcentrum. A magyar szociális és egészségügyi ellátórendszer túlterheltségéből fakadóan ezek a terhek sokszor a családtagokra hárulnak, viszont az egyedül élő idősek esetében ezt még nehezebben lehet kivitelezni. Az időskori egyedüllét ráadásul magányhoz, izoláltsághoz vezet, amely romló fizikai és mentális állapotot, depressziót is kiválthat.

A Gondosóra program ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogot hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

"Egy 0–24 órás diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program. Mérföldkőnek és jelentős támogatásnak számít az idősgondozás területén: segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség és a biztonság egy gombnyomásra elérhető - olvasható a program oldalán. A Gondosóra programban megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes, Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában" - olvasható a program oldalán.

Gyakorlatilag egy csuklóra erődíthető vagy nyakba akasztható okosóra kinézetű eszközre kell gondolni, de a TikTokkerek megmutatják videón is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés