Hirdetés

Vádemelés: Kedden rabosítják Donald Trumpot, óriási a rendőri készültség

Morvay Péter portré Morvay Péter

Vádat emelt Donald Trump ellen egy manhattani kerületi ügyész, mert a gyanú szerint volt ügyvédjén keresztül 2016-ban hallgatási pénzt fizetett egy prostituáltnak.

A volt elnöknek a CNN értesülése szerint jövő kedden kell megjelennie a new yorki bíróság előtt, ahol hivatalosan is rabosítják:

ujjlenyomatot vesznek róla, és fotót készítenek a bűnügyi nyilvántartás számára. 

Ha ezt nem tenné meg önként, akkor elfogatóparancsot is adhatnak ki ellene.

Vádat emeltek Donald Trump ellen
Vádat emeltek Donald Trump ellen CNN

Az évek óta húzódó eljárás sokáig úgy tűnt, hogy zsákutcába jut, de Alvin Bragg ügyész az év elején újra indította az eljárást.

Bizonyítékokat kezdett bemutatni a vádesküdtszéknek arról, hogy Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején. 

A nő azt állította, hogy évekkel korábban viszonya volt Trumppal, aki a pénzért cserébe arra kérte, hallgasson. 

Cohen 2018-ban vallomást tett, és elismerte, hogy a Danielsnek és egy másik nőnek juttatott pénzátutalásokkal megsértette a szövetségi kampányfinanszírozási szabályokat, azt állítva, hogy a volt elnök utasította őt a kifizetésekre.

Trump tagadja, hogy kapcsolata lett volna Daniels-szel, és azt is, hogy utasítást adott volna Cohennek. Szerinte az évek óta húzódó ügyet csak amiatt melegítették fel, mert indul az elnökválasztáson, ahol ő az első számú esélyes a republikánus jelöltségre.

Kérdés, hogy Trump büntetőügyei és esetleges letartóztatása, illetve elítélése hogyan befolyásolják a 2024 elnökválasztáson való indulását?

Amint arról beszámoltunk, a politikai következményektől eltekintve a jogi elemzők szerint ezzel nem lehet kizárni a volt elnököt a versenyből. 

Az amerikai alkotmány szerint ugyanis nem kizáró ok az elnökválasztáson való indulásra az, ha valaki ellen vádat emeltek vagy elítélték.

Sőt még az sem, ha éppen a jogerős börtönbüntetését tölti.

Ez azt jelenti, hogy ha Trumpot letartóztatják, és gyorsított eljárásban esetleg elítélik, akár egy börtöncellából is folytathatná elnöki kampányát.

Mások szerint azonban, ha az alkotmány nem is zárja ki az indulását, Trump egy ősi törvény miatt bukhatja az amerikai választást

Más kérdés, hogy mi történik, ha meg is nyerné a választást.

Az elnöki esküt még akár le is tehetné a börtönből, de onnan kezdve valószínűleg képtelen lenne ellátni a hivatali feladatait.

A börtönkörülmények ugyanis nem teszik lehetővé, hogy az elnök megkapja például a napi nemzetbiztonsági jelentéseket, az esetleges vészhelyzetekről nem is beszélve.

Emiatt minden bizonnyal kezdeményeznék a menesztését az alkotmány 25. kiegészítésére hivatkozva, amely szerint ha az elnök nem képes egészségügyi vagy bármilyen okból ellátni a feladatát, akkor a kongresszus szavazhat a felmentéséről.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés