Hirdetés

Újra bevezetheti az Orbán-kormány az üzemanyagárstopot?

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Borzalmas következményei lehetnek, ha a kormány meglépi ezt.

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben kijelentette, hogy amennyiben be kell ismét avatkozni az üzemanyagáraknál, akkor a kormány azt meg fogja tenni. Tehát a kormányfő egyáltalán nem zárja ki, hogy újból bevezessék az ársapkát. 

Nagy Márton kedden találkozott a Mol vezetőivel és világossá tette: havi rendszerességgel kér jelentést az ágazat szereplőitől az üzemanyagárak nemzetközi és hazai alakulásáról, de “az árak minél hamarabbi moderálására tett ágazati lépésekről” is.

A Magyar Ásványolaj Szövetség szerint a hatósági ár újbóli bevezetése újra üzemanyaghiányt okozna az országban.

A hatósági árat 2021 novemberében vezette be az Orbán-kormány, majd 2022. december 6-án vezette csak ki. Az RTL Híradó riportjából kiderült, hogy az árstop eltörlése óta nem volt olyan magas az üzemanyagár, mint most. A hatósági ár bevezetése előtt pedig 520 forint körül mozogtak az árak.

Azonban az üzemanyagársapka következtében kiesett az import, a Mol pedig egyedül nem bírta ellátni a korábbi mennyiséggel az országot, ezért jelentős hiány alakult ki, és folyamatos sorállást lehetett tapasztalni a benzinkutakon.

Ha újra árstopos lenne az üzemanyag, szinte biztos, hogy nagyon rövid időn belül komoly hiányok alakulnának ki, elsősorban a gázolajpiacon, kiesne az import, és a hazai finomító a jelenlegi helyzetben biztosan nem képes egyedül ellátni megfelelő mennyiségű üzemanyaggal a piacot

- ezt Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára nyilatkozta. Míg a Mol az RTL megkeresésére azt válaszolta, megértik a kormány üzemanyagárak moderálását célzó szándékát, ám arra nem adtak választ, hogy egyetértenek-e egy újabb árstoppal.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés