Hirdetés

Kiadta a listát a National Geographic: ezek lesznek 2025 legjobb úti céljai

Garai Kitti portré Garai Kitti

Nathan Lump, a National Geographic főszerkesztője azt mondta, a 2025-ös év legforróbb újraéledő trendje az utazásban a "szórakozás" lesz. A főszerkesztő a CNN-nek adott exkluzív interjút a Best of the World 2025 közzététele előtt, amely egy éves lista a jövő év legizgalmasabb és legcélszerűbb utazási élményeiről. 

"Ebben az évben, figyelembe véve ennek az időszaknak a bonyolultságát és a bolygón jelenlévő számos kihívást, olyan dolgokra akartunk koncentrálni, amelyek szerintünk igazán szórakoztatóak, és amelyek valóban megragadják az utazás örömét és a felfedezés izgalmát" - fogalmazott Lump. 

Idén a mexikói Guadalajara is felkerült a listára a minden év augusztusában és szeptemberében megrendezett kéthetes mariachi fesztiváljának köszönhetően, amelyen mintegy 500 zenekar lép fel a Teatro Degollado színházban és a köztereken. "Az utcák megtelnek élettel és zenével, és ez rengeteg örömet fog hozni" - fogalmazott Lump. 

Egy másik, kultúrával teli úticél az idahói Boise az Egyesült Államokban, ahol a legtöbb baszk lakos él. A Covid-19 világjárvány miatt 10 évig szünetelő Jaialdi fesztivál 2025-ben visszatér, amikor a város Baszk negyede napi utcai buliknak, tánc- és zenés előadásoknak ad otthont, valamint egy Sports Night keretében favágó- és szekéremelő versenyeket is rendeznek.

A másik végletet képviseli, amit Lump "nagyon zen jellegű szórakozásnak" nevez, Olaszország mintegy 200 cenobita kolostora, amelyek a középkorig nyúlnak vissza. Itt minden látogatót szívesen látnak a kolostori tartózkodásra, vallási hovatartozástól függetlenül. Lump szerint ez egy remek lehetőség a látogatóknak, hogy kapcsolódjanak önmagukhoz vagy másokhoz, "olyan módon, ami igazán lélekemelő és jelentőségteljes lehet." 

Az írországi Cork városa, az „Oppenheimer” sztárjának, Cillian Murphy-nek a szülővárosa a reneszánszát éli egy hatalmas, több milliárd eurós fejlesztési tervnek köszönhetően, amely várhatóan 2028-ra készül el. Lump szerint Cork "mindig is egy szórakoztató város volt, élénk kultúrával... és hihetetlenül melegszívű helyi lakossággal."

Nagyágyúk új látnivalókkal

Hivatkozás másolása

A listán szerepelnek olyan úticélok is, amelyek sosem szenvednek látogatók hiányában, mint például Bangkok és Los Angeles. A thaiföldi fővárosban a National Geographic kiemeli a Wat Chaiwatthanaram folyamatban lévő felújítási munkálatokat. Ez a 17. századi buddhista templom az ország egyik legfontosabb műemléke. A nagyon sűrűn látogatott vallási helyszíneken, mint például a kambodzsai Angkor Wat, "nehéz lehet kapcsolatba lépni a hely spirituális oldalával, még akkor is, ha nyilvánvalóan elképesztő csodáról van szó. Ez Bangkokban egy olyan úti cél, amely szerintünk nem annyira túlterhelt, de mégis lehetőséget ad arra, hogy valami igazán különlegeshez kapcsolódj” – mondja Lump.

Los Angeles is felkerült a listára a közelgő bővítései miatt a művészeti szcénában, beleértve a Crenshaw Boulevard átalakítását parkosított közösségi terekkel és több mint 100 fekete művész által készített alkotással. Bár a következő évben még nem nyit, a Lucas Museum of Narrative Art 2026-ban nyílik meg az Exposition Parkban, ahol a Star Wars alkotója, George Lucas által gyűjtött művek lesznek kiállítva.

"Az egyik kedvencem a listán Haida Gwaii, egy szigetcsoport Brit Columbia partjainál” – mondja Lump. Itt, az őslakos Haida nép ősi otthonában a látogatók "egy nagyon eltérő jellegű kulturális elmélyülést” tapasztalhatnak meg, olyan tevékenységekkel, mint bálnales túrák és találkozók helyi művészekkel.

"Nagyon felgyorsult életet élünk, és nagyon sokat kell tenni azért, hogy kilépjünk ebből a tempóból, kapcsolatba lépjünk a természettel és egyszerűen csak lelassuljunk" - mondja Lump, aki szerint aki erre vágyik, azt különösen érdekelni fogja a Belmond luxusvonat-üzemeltető által újból elindított Malaysia Eastern & Oriental Express. A „Vad Malajzia” utazások során a vendégek megismerhetik a kritikusan veszélyeztetett maláj tigriseket, és részt vehetnek egy vadvilág-fotózási tanfolyamon is. 

„A közönségünk nagyon érdeklődik az aktív utazások iránt” – mondja Lump, ezért "néhány ilyen dolgot is felvettünk a listára, mint például vulkántúrák Guatemalában vagy sziklamászás Indiában.” A Volcán de Fuego, amely Antigua városában található, a világ egyik legaktívabb vulkánja, és a szomszédos Acatenango vulkánra tett túra páratlan kilátást nyújt a vulkáni tevékenységre.

Az északi Ladakh régióban található Suru völgye az indiai sziklamászás egyre növekvő sportjának központja, amely az évente megrendezett Suru Outdoor Festben csúcsosodik ki augusztusban és szeptemberben.

Idén Grönlandot azért emeljük ki, mert egyre hozzáférhetőbbé válik az új nemzetközi repülőtérnek és az Észak-Amerikába indított új járatoknak köszönhetően” – mondja Lump, hozzátéve: "Ez az egyik kedvenc helyem, ahol valaha jártam és nagyon tanulságos azok számára, akik szeretnék megérteni, hogyan változik a bolygó.”

Japánban a National Geographic 2025-re Kanazawa-t választotta, a közkedvelt, de turisták által nagyon látogatott Kiotó alternatívájaként. Lump elmondta, szerintük Kanazavva igazán érdekes, alternatív módot kínál arra, hogy megtapasztaljuk Japán hagyományos ízeit és valódi helyi kultúráját, de egy kicsit nyugodtabb és kevésbé nyomasztó módon, mint Kiotóban. 

A 25-ös listában egyébként szerepelnek még floridai, svédországi, tunéziai és indonéziai úti célok is. A teljes listát a National Geographic oldalán nézhetik meg. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés