Hirdetés

Mi a fene történik Ursula von der Leyen körül?

Nap Híre portré Nap Híre

A politikusnak elég nagy támogatásra van szüksége ahhoz, hogy ne csússzon ki a szék alóla.

Ursula von der Leyen öt évvel ezelőtt épp, hogy csak meg tudta győzni az Európai Parlament képviselőinek a többségét, hogy támogassák a jelölését az Európai Bizottság élére. Ám a felmérések szerint a politikusnak most sem lesz könnyebb dolga, főleg úgy, hogy sem a Fidesz, sem pedig a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártjának a támogatására nem számíthat - írja a VG.

Von der Leyen hivatali ideje alatt irányította az unió válaszát a koronavírus-járványra vagy épp az Ukrajna elleni orosz invázióra, és jelentős eredményeket ért el a klímaváltozás megfékezését célzó szabályok megalkotásában is, ahogy az ő nevéhez fűződik a 800 milliárd eurós közös uniós hitelfelvétel vagy a közös vakcinabeszerzés is.

Viszont az már most látható, hogy nem lesz könnyű dolga, amennyiben a bizottság elnöke kíván maradni, ugyanis a mögötte álló pártoknak lehet többsége az EP-ben, de a megválasztásához szinte mindegyik frakció egyöntetű támogatására lenne szüksége, vagy külsős támogatókra.

A mögötte álló pártok támogatásának visszaesését Von der Leyen azzal próbálja megelőzni, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kegyeit keresi, akinek a pártja, az Olaszország Fivérei mintegy harminc helyet szerezhet meg a választás után 760 fős parlamentben. Ráadásul az EP-ben a PiS-szel közös frakcióban ülő pártot a néppárt is szeretné meggyőzni, hogy csatlakozzon inkább hozzájuk.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés