Hirdetés

Ezt mégis hogy gondolta Ursula von der Leyen?

Nap Híre portré Nap Híre

A német Markus Pieper kinevezése az Európai Bizottság kkv-megbízottjává nem várt hullámokat vetett, és kiváltotta az európai parlamenti képviselők, az átláthatósági csoportok - sőt, még a Bizottságon belüli magas rangú tisztviselők - tiltakozását is.

A Bizottság szóvivője azzal érvelt, hogy a felvétel a szokásos eljárásoknak megfelelően történt, és Pieper április 16-án kezdi meg a munkáját – írta meg az ATV

Ursula von der Leyen bizottsági elnököt azonban az átláthatóság hiányával vádolták, amikor saját német politikai pártjából, a Kereszténydemokrata Unióból vett fel valakit egy jövedelmező hivatalos posztra.

A portál összeszedte a hat legfontosabb tudnivalót a botrányról, amely a júniusi választások előtt felkavarhatja a port. 

1. Miért váltott ki ekkora vitát Markus Pieper kinevezése?

  • Pieper kis- és középvállalkozásokért felelős uniós megbízottá történő kinevezését ellenezték a jogalkotók és aktivisták, akik aggodalmukat fejezték ki a politikai kivételezéssel kapcsolatban.

  • Több párt európai parlamenti képviselői április 10-én módosító indítványt nyújtottak be a Bizottság költségvetéséről szóló vitára, amelyben azt állítják, hogy a Pieper személyével kapcsolatos döntést vissza kell vonni, mivel az nem érdemi alapon született.

  • Talán még szokatlanabb, hogy von der Leyen saját magas rangú biztosai - köztük a kkv-kért felelős francia Thierry Breton - is levélben követelik a döntés újragondolását.

  • Nick Aiossa, a Transparency International EU igazgatója az Euronewsnak nyilatkozva elmondta, hogy a Pieperrel való szerződés aláírása "a jogos és komoly aggályok szemérmetlen figyelmen kívül hagyását" mutatja egy olyan kinevezéssel kapcsolatban, amely "a klientelizmus jegyében telik."

2. Mennyit fog keresni az EU kkv-megbízottja?

Pieper az AD15-ös besorolási fokozatba kerül - ez az uniós tisztviselők második legmagasabb és legjobban fizetett szintje, amely nagyjából egy főigazgató-helyettesi posztnak felel meg. Bár a pontos fizetése nem ismert, a meghirdetett besorolási fokozathoz tartozó alapfizetés elérheti a havi 19 534 eurót, ami jelentős emelkedés a jelenlegi, 2004 óta betöltött európai parlamenti képviselői pozíciójához képest.

Az uniós tisztviselők nem fizetnek nemzeti jövedelemadót, de 8%-tól 45%-ig terjedő, progresszív uniós levonással kell számolniuk. A Pieperhez hasonló alkalmazottak emellett uniós nyugdíjban, egészségbiztosításban és a Belgiumba költözésért járó, akár a fizetés 16%-át kitevő extra juttatásokban is részesülhetnek.

3. Mi lesz Markus Pieper feladata?

Von der Leyen bejelentette, hogy 2023 szeptemberében uniós kis- és középvállalkozói (kkv) megbízottat kíván kinevezni, mondván, hogy a hosszadalmas adminisztratív folyamatok hátráltathatják a vállalatok növekedését.

Az álláshirdetés szerint a sikeres jelöltnek kiteljesedett interperszonális készségekre, a kkv-k körében szerzett jó hírnévre és 15 éves szakmai tapasztalatra van szüksége. Az Európai Bizottság Ipari Főigazgatóságának (DG GROW) tisztviselői által támogatott személynek évente jelentést kell majd benyújtania a Bizottság legfőbb döntéshozó szervének a bürokráciacsökkentésről, továbbá évente tájékoztatnia kell az európai parlamenti képviselőket és a nemzeti minisztereket a nemzeti kkv-megbízottak koordinálásával kapcsolatos munkájáról.

4. Hol fog dolgozni az EU kkv-megbízottja?

A munkaköri leírás szerint Pieper munkáját a DG GROW - a Bizottság iparért és vállalkozásért felelős szervezeti egysége - munkatársai fogják támogatni. A DG GROW a Bizottság adatai szerint már most is mintegy 660 alkalmazottat foglalkoztat. Hubert Gambs főtitkárhelyettes személyében már van kkv-koordinátor, és több, az innovációval, a vállalkozói tevékenységgel és a kkv-kkal foglalkozó csoport is dolgozik.

5. Hogyan választották ki Markus Piepert az EU kkv-megbízottjának?

A tavaly szeptemberi álláshirdetésre több tucatnyi pályázat érkezett, majd egy előválogató bizottság összeállított egy szűkített listát a megfelelő nevekből. A jelölteket egy sor magas rangú tisztviselő hallgatta meg, köztük von der Leyen kabinetfőnöke, Björn Seibert, aki azóta maga is ellentmondásos módon az EPP kampánycsapatának vezetője lett.

6. Markus Pieper kinevezése hatással lesz az uniós választásokra?

A vitára akkor kerül sor, amikor Ursula von der Leyen második ötéves bizottsági elnöki mandátumára pályázik, és amikor az európaiak arra készülnek, hogy júniusban az urnákhoz járuljanak, hogy megválasszák a több mint 700 európai parlamenti képviselőt. 

Az Ipsos által az Euronews számára készített exkluzív felmérés szerint az Európai Néppárt - amelyhez von der Leyen és Pieper is tartozik - az első helyen fog végezni, de önmagában nem lesz többsége. Így az elnöki poszt megerősítéséhez von der Leyennek valószínűleg szüksége lesz más pártok, például a Zöldek, a Szocialisták és Demokraták vagy a Liberális Megújulás frakció képviselőinek támogatására.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés