Hirdetés

Megegyezett a TikTok és az Universal, hamarosan visszakerülnek a kedvenc előadóink zenéi a platformra

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A TikTok több millió dalt tehet vissza a platformra, miután rendezte a jogdíjakkal kapcsolatos vitáját a Universal Music Grouppal.

Ez azt jelenti, hogy a felhasználók ismét készíthetnek videókat, amelyekhez olyan előadók dalait használhatják fel, mint Billie Eilish és Ariana Grande.

A TikTok által fizetett összegek mértékéről szóló vita során a két vállalat durva vádakkal kezdett dobálózni, majd az Universal Music februárban letiltatta a platformról a világ leghíresebb előadóinak a dalait. Időközben Taylor Swiftnek sikerült megegyeznie a TikTokkal, így az ő dalai már áprilisban visszakerültek a platformra. Azonban az Universal Music Group-hoz tartozó többi előadó nem volt ilyen szerencsés helyzetben.

Mostanra azonban úgy tűnik, hogy a vitát sikerült rendezniük, mivel a két cég bejelentette, hogy "jobb díjazást" biztosítanak a művészeknek, bár azt nem árulták el, hogy ez pontosan mennyi pénzt is jelent.

A BBC-hez is eljuttatott e-mail üzenetváltásban az Universal főnöke, Lucian Grainge azt írta a munkatársainak, hogy a TikTok beleegyezett a "kulcsfontosságú változtatásokba".

"Az új megállapodás értelmében az előadóművészek és dalszerzők díjazása nagyobb lesz, mint a korábbi TikTok-megállapodásunk értelmében" - írta.

A két cég közölte, hogy sebesen dolgoznak azon, hogy az Universal zenéi minél előbb visszakerüljenek a TikTok-ra, ám várhatóan ez a folyamat minimum két hetet is igénybe vehet. Ez a folyamat magában foglalja azt is, hogy a korábban elnémított videókhoz visszateszik a dalokat.

"A zene szerves része a TikTok ökoszisztémájának, és örülünk, hogy sikerült megtalálni a továbblépési lehetőséget a Universal Music Grouppal"

- mondta Shou Zi Chew, a TikTok vezetője.

Eközben a közösségi médiaplatform a puszta túléléséért vívott küzdelemmel néz szembe az Egyesült Államokban, ahol bírósági úton tervezi megtámadni azt a törvényt, amely az országbeli eladást vagy betiltást eredményezheti.

Több pénz, kevesebb AI

Hivatkozás másolása

A platformra visszatérő két legnagyobb sztár Drake és The Weeknd, akik 2023-ban a mesterséges intelligencia (AI) miatti vita közepén találták magukat.

Akkor a Universal Music Group azt közölte, hogy a mesterséges intelligencia által generált dallal a TikTok megsértette a két sztár szerzői jogait.

A megállapodás, amelynek értelmében a két előadó visszatér a platformra, a cégek szerint védelmet biztosít a TikTok mesterséges intelligenciája körüli vitákban a szerzőknek.

A TikTok és a Universal egy közleményben kijelentette, hogy együtt fognak dolgozni, hogy "megvédjék az emberi művészetet" a technológiával szemben.

"A TikTok elkötelezte magát amellett is, hogy együttműködik a [Universal] céggel, hogy eltávolítsa a platformról az AI által generált, nem engedélyezett zenéket, valamint olyan eszközöket vetnek be, amelyek javítják a művészek és dalszerzők azonosítását" - írták.

Lucian szerint a megállapodás azt jelenti, hogy a "hamis előadói" AI dalokat el lehet távolítani.

"Együtt fogunk dolgozni annak érdekében, hogy az AI-eszközöket felelősségteljesen fejlesszük, hogy lehetővé tegyük a zenei kreativitás és a rajongói elkötelezettség új korszakát, miközben megvédjük az emberi kreativitást"

- mondta Ole Obermann, a TikTok zenei üzletfejlesztési vezetője.

Korábban olyan művészek, mint Billie Eilish és Nicki Minaj már felszólították a techcégeket, hogy vállalják, hogy nem fejlesztenek olyan eszközöket, amelyek AI segítségével zenét generálhatnak.

Még nem tudni, hogy a két cég által tett kötelezettségvállalások teljes mértékben eloszlatják-e ezeket az aggályokat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés