Hirdetés

Ukrán hivatalos térkép: hét magyar megyét boríthat el az atomfelhő

Morvay Péter portré Morvay Péter

Nukleáris katasztrófariadót tartottak Ukrajnában

Hivatkozás másolása

13 európai országot érne el az atomfelhő, ha robbanás történne a zaporizzsjai atomerőműben. Az ukrán hatóságok által közzétett térképről kiderül, hogy egész Kelet-Magyarországot közvetlenül elérné a sugárzás.

Ha találat vagy szabotázs akció érné Európa legnagyobb atomerőművét, akkor a sugárszivárgás több száz kilométerre terjedhet, és 13 különböző országot érinthet - derült ki egy ijesztő új térképről.

Az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet által készített térképen látható, hogy az erőműből származó sugárzás felhője három nap alatt elterjed Kelet-Európában, egészen az osztrák határig. A katasztrófa hatását videó formában is modellezték, amit a BBC ukrán tudósítója, Myroslava Petsa osztott meg a Twitteren. 

Összesen 13 országot érinthet a sugárszennyezés, Ukrajnán kívül Fehéroroszországot, Moldovát, Litvániát, Lettországot, Észtországot, Lengyelországot, Romániát, Szerbiát, Magyarországot, Szlovákiát, Csehországot és Oroszországot.

A térkép alapján hazánkban a keleti megyéket érné erőteljesen a radioaktív fertőzés. 

A lakosságnak Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyékben kellene védelmi intézkedésekkel számolnia. 

Az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet térképe az esetleges atomerőmű katasztrófa következményeiről
Az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet térképe az esetleges atomerőmű katasztrófa következményeiről

Az erőmű hat reaktora jelenleg sértetlen, de az ukrán katasztrófa-védelmi hatóságok felkészültek a legrosszabb forgatókönyvekre is, és nukleáris vészhelyzeti gyakorlatot tartottak a térségben.

Ukrajna szerint orosz provokáció lehet, ha sérülés éri az atomerőművet, Oroszország viszont ukrán rakétatámadásoktól tart. 

A kritikus helyzet miatt Emmanuel Macron francia elnök telefonon kérte Putyint az erőmű védelmére. A beszélgetést követően a Kreml bejelentette, engedélyt kapnak az ENSZ-tisztviselők, hogy meglátogassák az zaporizzsjai atomerőművet, és ellenőrizzék az állapotát.

Az erőmű az ukrajnai háború kezdeti szakasza óta orosz ellenőrzés alatt áll. Jelenleg mintegy 500 orosz katona állomásozik a helyszínen Putyin személyi gárdájából, a Roszgvardiából, valamint a Kreml mintegy 20 nukleáris szakembere. Emellett több száz ukrán alkalmazott is dolgozik még az erőműben.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint további veszélyt jelent az atomerőműben jelenleg tárolt hatalmas mennyiségű orosz fegyverzet. Az Ukrajna által közzétett drónfelvételeken orosz páncélozott harcjárművek és lőszerkocsik láthatók, amelyeket a reaktor turbinacsarnokai előtt állítottak fel, feltehetően védőpajzsként.

A hétvégén Erdogan török elnök, aki a háború kezdete óta először látogatott Ukrajnába kijelentette, hogy „aggódik” a zaporizzsjai helyzet miatt, és hozzátette: 

„Nem akarunk egy újabb Csernobilt”.

Erdogan a nyugat-ukrajnai Lvivben találkozott Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral, aki szintén éles figyelmeztetést adott ki.

„Zaporizzsja bármilyen esetleges károsodása öngyilkosság”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés