Hirdetés

Nagy a baj: megint támadják a zaporizzsjai atomerőmű környékét

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az ukrán fegyveres erők hétfőn két óra alatt mintegy 25 nehéztüzérségi csapást mértek Enerhodarra és a zaporizzsjai atomerőmű környékére - közölte Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatása főtanácsának tagja a Telegram-csatornáján.

Vlagyimir Rogov szerint a támadást amerikai M777-es tarackokkal hajtották végre. Az orosz állami televíziónak a tisztviselő a hétfői támadások előtt azt mondta, hogy azért akadályozzák több irányból is a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség küldöttségének helyszíni látogatását, mert az egyértelműen megállapítaná, hogy az ukrán hadsereg lövi a létesítmény környékét. Az állította, hogy a célzott csapások célpontja az erőmű hűtőrendszere és használt fűtóanyag-tárolója - írja az ATV az MTI nyomán. 

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője elárulta: Oroszország felszólította az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és más országokat arra, hogy haladéktalanul szólítsák fel kijevet, hogy szüntessék be a nukleáris létesítmény és környezete támadását. Hozzátette: a csapások az orosz állampolgárokra is veszélyt jelentenek. Végül hazugságnak nevezte azokat a vádakat, miszerint az erőművet orosz részről támadnák.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés