Hirdetés

Most van nagy baj Ukrajnában, Zelenszkijék brutális szigorításra készülnek a háború miatt

Nap Híre portré Nap Híre

A kijevi vezetés törvénnyel szigorítana a mozgósításra vonatkozó szabályokon.

Denisz Smihal miniszterelnök erről két törvénytervezetet terjesztett be az ukrán parlamentben, miután a hadsereg a fronton szolgálatot teljesítő személyi állomány növelését kezdeményezte.

A keddre virradóra közzétett jogszabálytervezetek egyikének szövege szerint a fennálló orosz agresszió miatt javítani kell a mozgósítási mechanizmuson. Az elképzelések szerint a tartalékosok szolgálatának alsó korhatárát a mostani 27-ről 25 évre csökkentik. A hadsereg ezzel további két évfolyamhoz nyerne hozzáférést, vagyis több mint 400 ezer fiatal férfit sorozhatnának be. Ezen felül újból ellenőriznék a már kiállított - katonai szolgálatra való alkalmatlanságot igazoló - iratokat.

A 18 és 60 év közötti hadköteles ukrán állampolgároknak továbbá kötelező lenne a hadkötelesek jegyzékében regisztráltatniuk magukat és személyes adataikat rendszeresen frissíteni.

A sorozási és behívóparancsok függetlenül a tényleges tartózkodási helytől a jövőben elektronikus úton is kézbesíthetők lennének, eltérve az eddigi gyakorlattól, miszerint ezeket a dokumentumokat papíralapon postai címre kell kiküldeni. Az intézkedés célja, hogy a külföldön tartózkodó ukrán férfiakat is el tudják érni.

A második törvénytervezet szigorítaná a hadkötelesek jegyzékében hiányzó adatok miatt kiszabható büntetéseket. Az idézés teljesítésének elmulasztásáért a jövőben közvetlenül börtönbüntetés lenne kiszabható az eddigi pénzbírságok helyett - írja az MTI.

A regisztrációs előírások megsértése esetén a hatóságok lefoglalhatják az érintettek autóját, zárolhatják folyószámláit, és megtilthatják számukra a hitelfelvételt is. A külföldön élő ukrán állampolgárok a konzulátusokon a jövőben új személyi igazolványokat csakis annak igazolása után kaphatnának, hogy bejegyeztették magukat a hadkötelesek jegyzékében.

A törvénytervezetekhez még módosítások nyújthatók be, illetve az elfogadott jogszabályokat még Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is alá kell írnia. Zelenszkij korábban kényes kérdésnek nevezte az intenzívebb mozgósítást nem utolsósorban a költségek miatt. Az ukrán államfő szerint a hadsereg mintegy félmillió új katonára tart igényt.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnok kedden Kijevben tartott sajtókonferenciáján újfent kifogásolta a toborzóközpontok munkáját. Egy hete a katonai vezető bírálta Zelenszkij azon döntését, amellyel a nyáron menesztette a regionális toborzóközpontok vezetőit egy korrupcióellenes kampány keretében.

Az utóbbi hetekben számos felháborodott bejegyzés volt a közösségi médiában arról, hogy ukrán toborzótisztek egyebek között edzőtermekben, illetve üdülőkben is behívóparancsokat osztogattak a hadköteleseknek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés