Hirdetés

Menekülnek az emberek, sokkoló hír jött Ukrajnából

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Az ukrán-magyar határszakaszon 4967-en léptek be vasárnap Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4491-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

A beléptetettek közül a rendőrség 209 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal 116 ember - köztük 61 gyermek - érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - írták.

Az orosz-ukrán háború miatt érdekes fejlemény volt, amiről a Naphire.hu is írt, hogy Ukrajna és Oroszország együtt szavazott az izraeli Vaskupola védelmi rendszer kapcsán. az elmúlt héten az ukrán hadsereg visszafoglalta Herszont az orosz megszállóktól. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök történelmi fordulatnak nevezte az Ukrajna déli részén fekvő város bevételét, a lakosok pedig felszabadítóként fogadták a bevonuló katonákat.  

A herszoni események miatt is meglepő, hogy az ENSZ Közgyűlésben Ukrajna megszavazta Oroszországgal együtt azt a határozatot, amely elítélte Izrael „agresszióját” a palesztinok ellen. A világszervezet egy korábbi döntése pedig nukleáris arzenáljuk leszerelését követelte a zsidó államtól.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés