Hirdetés

Ezt ki érti? Ukrajna Oroszországgal együtt szavazott a szövetségese ellen

Morvay Péter portré Morvay Péter

Ukrajna az ENSZ-ben néhány héten belül másodszor is Oroszországgal együtt szavazott Izrael elítélésére. Magyarország a határozat ellen voksolt.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt héten az ukrán hadsereg visszafoglalta Herszont az orosz megszállóktól. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök történelmi fordulatnak nevezte az Ukrajna déli részén fekvő város bevételét, a lakosok pedig felszabadítóként fogadták a bevonuló katonákat.

Ezért is számít meglepőnek, hogy az ENSZ Közgyűlésben Ukrajna megszavazta Oroszországgal együtt azt a határozatot, amely elítélte Izrael „agresszióját” a palesztinok ellen. A világszervezet egy korábbi döntése pedig nukleáris arzenáljuk leszerelését követelte a zsidó államtól.

Izrael a háború kezdete óta Ukrajna mellett áll, és elítélte az orosz támadást, valamint jelentős humanitárius segítséget nyújtott az ukrán lakosságnak.

A kijevi kormány közben folyamatosan sürgeti Izraelt, hogy nyújtson neki nagyobb katonai támogatást, például a Vaskupola légvédelmi rendszert, de a jeruzsálemi kormány többször is közölte, hogy nem szállít fegyvereket a háborús feleknek.

Az izraeli Vaskupola rendszert szeretné Ukrajna is megkapni
Az izraeli Vaskupola rendszert szeretné Ukrajna is megkapni

Az ukrán elnök egyik tanácsadója utólag „súlyos hibának” nevezte az ENSZ határozat megszavazását. Alekszej Arisztovics szerint Ukrajnának nem lett volna szabad a szövetséges Izraellel szemben a háborús agresszor oldalára állni, a legkevesebb, hogy tartózkodniuk kellett volna a szavazáson.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés