Hirdetés

"Veszélyezteti az ország nemzetbiztonságát" - Kiutasítottak Bulgáriából egy orosz újságírót

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Bulgária kiutasított egy orosz újságírót, mert állítólag olyan tevékenységet folytatott, amellyel veszélyeztette az ország nemzetbiztonságát.

A bolgár hatóságok szerdán az Állami Nemzetbiztonsági Ügynökség oldalán közölték, hogy megfosztották Alekszandr Gatsakot, a Rosszijszkaja Gazeta című orosz állami lap tudósítóját a tartózkodási jogától, illetve megtiltották neki, hogy belépjen Bulgáriába és más európai uniós tagországba.

Az ügynökség szerint az újságírót még szeptember 29-én idézték be a belügyminisztérium migrációs hivatalába, hogy átvegye a kiutasításról szóló határozatot. Csakhogy nem jelent meg ebben a hivatalban, inkább Szófiába utazott, ahol az orosz nagykövetségen keresett magának menedéket.

Itt a külügyminisztérium segítségét kérte az újságíró, majd szerdán sietve elhagyta Bulgáriát. Az ügynökség által kiadott közleményben nem részletezték, hogy Gatsak milyen veszélyes tevékenységet folytatott az országban, de kiemelték, hogy a kiutasítása az európai demokratikus normák és értékek szigorú betartásával történt - írja az ABC News.

Az ügynökség intézkedései a nemzetbiztonság védelmét szolgálják, nem pedig a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás korlátozását

- jelentették ki a közleményben. A bolgár BTA hírügynökség idézte Marija Zakharova orosz külügyminisztériumi szóvivőt, aki ellenlépésekkel fenyegetőzött Gatsak kiutasítása miatt, amelyet "a NATO újabb törvénytelen lépésének nevezett az orosz újságírók ellen".

A lap felidézte, hogy Bulgária tavaly kiutasította az országból Oroszország diplomáciai személyzetének 70 tagját, ami súlyos bonyodalmakat okozott a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok terén. 

Bulgária, amely a NATO és az EU tagja is, határozottan támogatta a Moszkva elleni nyugati szankciókat, miután Oroszország tavaly februárban megszállta és háborút indított Ukrajna ellen.

Ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt, Vlagyimir Putyin sem bánik kesztűs kézzel a külföldi újságírókkal, már több amerikait börtönbe záratott, méghozzá azzal a váddal, hogy kémkedtek az országban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés