Hirdetés

Putyin nem kegyelmez az amerikai újságíróknak, letartóztatták a Szabad Európa munkatársát

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Komoly vádakkal néz szembe az újságírónő.

Letartóztatták Oroszországban Alsu Kurmasheva orosz-amerikai újságírónőt, miután meglátogatta a családját az oroszországo Kaznyában. Az amerikai finanszírozású Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió prágai szerkesztőjét még június 2-án vették ideiglenesen őrizetbe - írja a BBC.

Szerdán azonban ismét letartóztatták, és azzal vádolták, hogy nem jelentkezett be külföldi ügynökként, amiért akár öt évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható. Kurmasheva a második amerikai újságíró, akit idén Oroszországban tartanak fogva.

Mint ismert, a Wall Street Journal moszkvai tudósítóját, a 31 éves Evan Gershkovichot márciusban tartóztatták le, és kémkedéssel vádolták meg. E hónap elején egy moszkvai bíróság elutasította fellebbezését, és elrendelte, hogy továbbra is őrizetben maradjon.

Munkaadója és az amerikai kormány határozottan tagadja a vádakat, és azt állítják, hogy azért tartják fogva, hogy az USA vagy szövetségesei őrizetében lévő orosz állampolgárokkal cseréljék el.

Alsu Kurmasheva, aki amerikai és orosz állampolgársággal is rendelkezik, az RFE/RL tatár-baskír szolgálatának dolgozik. Az RFE/RL szerint a Cseh Köztársaságban élő Kurmasheva május végén utazott Kaznyában egy családi vészhelyzet miatt. Akkor vették őrizetbe, amikor a hazafelé tartó járatára várt, és elkobozták az orosz és az amerikai útlevelét is.

A hatóságok azzal vádolták meg, hogy nem jelentkezett be külföldi ügynökként, és külföldi kormányok nevében gyűjtött információkat - írja a Tatar Inform, egy helyi állami hírportál.

Újabb túszt ejtettek

- mondta Dmitrij Kolezev, egy neves orosz újságíró és hozzátette, hogy a törvény, ami alapján őrizetbe vették az újságírónőt, olyan átfogó, hogy még a katonákról szóló alapvető információk gyűjtése is tilos.

Kurmasheva a munkája során gyakran foglalkozott a közép-oroszországi etnikai kisebbségek problémáival.

Független orosz médiaszervezetek és a sajtószabadságot felügyelő szervezetek szerint az orosz hatóságok rendszeresen alkalmazzák az elnyomó törvényeket az újságírók zaklatására és a független tudósítások elfojtására. Számos újságírót és Kreml-kritikust, köztük a Nobel-békedíjas Dmitrij Muratovot is "külföldi ügynöknek" bélyegezték - ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt.

Tavaly szeptemberben a Kommerszant és a Vedomosztyi munkatársát, Ivan Safronovot hazaárulás vádjával 22 év börtönre ítélték. Márciusban Dmitrij Ivanov diákot nyolc és fél év börtöntelepre ítélték, mert a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül "hamis információkat terjesztett" az orosz hadseregről.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés