Hirdetés

Úgy tűnik, Zelenszkij abbahagyja a magyarok vegzálását – Orbán mégis igent mond Ukrajna EU-tagságára?

Nap Híre portré Nap Híre

Pénteken az ukrán parlament megszavazta a kisebbségekről szóló törvény módosítását. A kárpátaljai magyarok vegzálásának megszüntetése megnyitja az utat Ukrajna uniós csatlakozása előtt?

Elég csúnya hiszti lett az Európai Unióban Orbán Viktor ukrán EU-tagsággal kapcsolatos álláspontjáról. Emmanuel Macron francia elnök meghívta Párizsba a magyar miniszterelnököt, hogy meggyőzze az ügyben, de a francia elnök kapott hideget és meleget is emiatt a nyugati médiában.

A magyar miniszterelnök eddig azt hangoztatta, hogy a kárpátaljai magyarok szisztematikus vegzálása miatt lehetetlen Ukrajna uniós tagságáról még csak tárgyalni is. 

A kijevi parlamentben 317 képviselő szavazott a kisebbségi törvény elfogadása mellett, amely Ukrajnának elengedhetetlen ahhoz, hogy csatlakozni tudjon az Európai Unióhoz – írta meg az Unian ukrán állami hírügynökség. 

A friss törvénymódosítás szerint Ukrajnában a magántulajdonban lévő felsőoktatási intézmények szabadon választhatják az oktatás nyelvéül bármely uniós nyelvet. Annyi megkötéssel, hogy az ukrán nyelv tanulása továbbra is kötelező a diákok számára.

Emellett arra is kitér, hogy ezentúl a politikai reklámokban, állami iskolákban, az egyetemeken, a nemzeti kisebbségi osztályokban és a médiában is használhatják a nemzeti kisebbségek bármely uniós nyelvét, az oroszon kívül. Az anyanyelvű tanulásra a középiskola végéig biztosítanak lehetőséget.

via Blikk / Index

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés