Hirdetés

Most jött: Elszabadult a pokol, tüntetők csaptak össze a biztonsági erőkkel

Nap Híre portré Nap Híre

Szenegálban tüntetők százai összecsaptak pénteken a biztonsági erőkkel az elhalasztott elnökválasztás miatt, az igazságügyi miniszter azonban visszautasította azt a vádat, hogy a halasztással kapcsolatos döntés a hatalom bebetonozásának kísérlete lenne.

A szenegáli parlament kedden fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely az ország eredetileg február 25-ére kiírt elnökválasztását elhalasztja december 15-ére, amivel gyakorlatilag meghosszabbították a hivatalban lévő Macky Sall elnök mandátumát.

A fővárosban, Dakarban a rendőrség könnygázt, kábítógránátokat, illetve gumilövedékeket vetett be tömegoszlatásra a pénteki megmozduláson, amelynek résztvevői gumiabroncsokat égettek és kövekkel hajigálták a biztonságiakat. A tüntetők közül többen szenegáli zászlókat lengettek, illetve azt skandálták, hogy "Macky Sall egy diktátor".

Sall viszont, aki kitöltötte az alkotmányban rögzített, maximálisan két elnöki mandátumot, azt állítja, hogy a választás elnapolására a jelöltlista körüli viták miatt volt szükség, mert az veszélyeztette a választási folyamat hitelességét. Egyes ellenzéki csoportok és civilszervezetek ugyanakkor "intézményes puccsnak" minősítették a lépést.

"Szenegál talán még sosem szembesült ilyen válsággal, mint most, de meg kell vele birkózni" - hangoztatta Aissata Tall Sall igazságügyi miniszter. "Le kell csillapítani a kedélyeket" - tette hozzá.

Tall Sall interjújában hangsúlyozta, hogy a halasztás a parlament döntése volt. Hozzátette, hogy az ország alkotmánybíróságának nincs jogköre az ügyben előterjesztett panaszok kivizsgálására - írja az MTI.

"Az elnökválasztás elhalasztását tökéletes összhangban tették meg" - szögezte le Tall Sall.

A parlamenti szavazáson még a törvényjavaslat elfogadása előtt a csendőrség eltávolította az ülésteremből a voksolást akadályozó ellenzéki képviselőket. A törvényt ezután a bent maradt 105 képviselő egyhangúlag fogadta el a 165 fős törvényhozásban.

Időközben a Yewwi Askan Wi ellenzéki szövetség 39 parlamenti képviselője és több elnökjelölt is panaszt terjesztett be az alkotmánybírósághoz.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés