Hirdetés

Tüntetések Németországban: rettegnek a szélsőjobbosok beszivárgásától

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a radikális csoportok célja egy szélesebb körű mozgalom elindítása.

Traktoros tüntetés Berlinben
Traktoros tüntetés Berlinben MTI

Ahogyan arról már beszámoltunk, hatalmas a káosz Németországban. A mezőgazdasági termelők hétfőn hajnalban traktoros konvojjal zárták el az autópályákhoz vezető bekötőutakat, és további demonstrációkat is szerveztek országszerte több helyszínen, köztük Berlinben. Az akciók a helyi hatóságok beszámolói szerint minden tartományban fennakadásokat okoztak a közlekedésben, beleértve az országhatárokat is.

Közben német tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy szélsőjobboldali csoportok megpróbálják a mozgalmat saját politikai céljaik érdekében felhasználni - írja a Politico.

A gazdák a napot azzal kezdték, hogy az ország nagy részén elzárták az utakat, válaszul a kulcsfontosságú adókedvezmények visszavonására irányuló kormányzati javaslatra.

"A szélsőjobboldali radikálisok és a demokrácia más ellenségei megpróbálnak beszivárogni és eszközzé tenni a tiltakozásokat" - mondta Nancy Faeser, Németország belügyminiszterének szóvivője Berlinben. Az ország szövetségi rendőrsége – tette hozzá Faeser – úgy véli, hogy ezek a csoportok „általános sztrájkot” vagy akár zavargásokat akarnak szítani a kormány „megbuktatása” érdekében.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy szélsőjobboldali csoportok megpróbálnak politikai befolyást szerezni a németországi tiltakozó mozgalmakhoz kapcsolódva – valami hasonló volt a covid időszakában vakcinaellenes tiltakozásokon és az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek elleni tüntetéseken.

Az aggodalmak azután merültek fel, hogy csütörtökön mintegy 100 gazda próbálta megszólítani Robert Habeck zöldek gazdasági miniszterét, megakadályozva őt abban, hogy kiszálljon egy kompról Észak-Németországban, miután magánlátogatást tett egy északi-tengeri szigeten. A rendőrség „nagyon-nagyon feszültnek” minősítette a találkozást.

Az incidens széles körű megdöbbenést keltett Németországban, még akkor is, ha a gazdálkodók támogatása továbbra is magas maradt.

Habeck később azt mondta erről egy videóban, hogy fennáll a kockázata annak, hogy a mostani vita „egyre brutálisabbá válhat, végső soron a jogot és a jogállamiságot veszélyeztetve”.

Joachim Rukwied, a tüntetésekben részt vevő Német Gazdák Szövetségének elnöke elítélte a Habecket érintő incidenst, és elhatárolta szervezetét a szélsőséges csoportoktól.

"Nem akarunk jobboldali és más radikális csoportokat, amelyek a kormány megdöntésére törekszenek a mi tüntetéseinket felhasználva“ - mondta. – “Mi demokraták vagyunk.”

A gazdák tiltakoznak a német kormánykoalíció azon terve ellen, amely a gázolaj adókedvezményének fokozatos megszüntetését célozza. Bár a kormány felhígította a gazdálkodók adókedvezményeinek csökkentésére irányuló kezdeti javaslatokat, sokan továbbra is elégedetlenek, mondván, a kormányterv sok alacsony haszonkulccsal rendelkező gazdálkodó létét veszélyezteti.

A kormány kénytelen volt csökkenteni a költségeket az új 2024-es költségvetési tervezetben, miután az ország legfelsőbb bírósága novemberben kimondta, hogy egyes kiadási gyakorlatai jogellenesek, amelyek folyamatos költségvetési válsághoz vezetett. A közvélemény-kutatások szerint a hárompárti koalíciós kormány népszerűsége történelmi mélyponton van.

Hétfőn Olaf Scholz kancellár nem volt hajlandó eleget tenni a gazdák követeléseinek. „A kormány kitart a döntés mellett” – mondta.

A hétfői berlini tüntetés során több tucat traktor zárta el a Brandenburgi kapuhoz vezető utcát.

A német hatóságok figyelmeztetéseit megerősítő jelenetben négy fiatal férfi szórólapokat próbált osztogatni a Der Dritte Weg, vagyis a Harmadik Út nevű jobboldali szélsőséges csoportot népszerűsítve. A szervezők felszólították a négy férfit, hogy távozzanak. Az egyik névtelenül nyilatkozó férfi azonban azt mondta, továbbra is támogatják a gazdákat. „Mivel a gazdák támogatják a hazát, minden módon támogatni kell őket” – mondta, miközben a rendőrök kikísérték őket a helyszínről.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozz fel legújabb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés