Hirdetés

Horvátország bekeményített: 1700 traffipaxot helyeztek üzembe, amik már nem csak a sebességet figyelik

Nap Híre portré Nap Híre

Az újonnan felszerelt kamerák a korábbiaknál intelligensebbek, mivel két irányban is mérik a sebességet, ráadásul más szabálysértéseket is észlelnek. 

Ha idén Horvátországba készül, jobb, ha odafigyel a közlekedési szabályok betartására, ugyanis most minden eddiginél jobban figyelik majd a gyorshajtókat és a szabálysértőket. A horvát rendőrség hatalmas fejlesztést hajtott végre az elmúlt években, mostanra mintegy 1700 sebességmérő készüléket helyeztek üzembe 500 helyszínen, különösen a tengerparti és turisztikailag frekventált területekre és az autópályákra - írja a HVG.

A lap beszámolója szerint az újonnan felszerelt kamerák a korábbiaknál intelligensebbek, mivel két irányban is mérik a sebességet, valamint egyéb szabálysértéseket is észlelnek, mint például a vezetés közbeni telefonálást vagy a biztonsági öv hiányát. Ezek az eszközök még rossz látási viszonyok között is képesek 600 méteres távolságból felismerni a szabálysértéseket, és azonnal értesítik a legközelebbi járőrt, ha például a rendszámukat eltakaró motorosokat észlelnek.

A horvát közlekedési szabályok értelmében a sebességmérő kamerákat mindig előre jelzik közúti táblákkal. Azonban nem minden tábla mögött rejtőzik valódi sebességmérés; néha csak a forgalom lassítását szolgálják. A bírságok mértéke a szabálysértés súlyától függ: kisebb sebességtúllépésért 30 eurós büntetés jár, de például vezetés közbeni telefonálásért már 100 eurót kell fizetni, míg a komolyabb gyorshajtásért akár 300 eurós csekk is érkezhet.

Tényleg nem érdemes megsérteni a szabályokat, ugyanis sok az álcázott rendőrautó is, amelyek a forgalomban vadásszák a szabálytalankodókat. A horvát rendőrök továbbra is elnézőbbek az enyhén ittas vezetőkkel szemben, de 0,5 ezrelékes véralkoholszint felett már szigorú büntetéseket szabnak ki, különösen a 24 év alatti vezetők esetében.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés