Hirdetés

Hihetetlen hír jött a nyugdíjról, sokan hagyhatják abba a munkát azonnal Törökországban

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Szerdán azonnal eltörölte Tayyip Erdogan török elnök a nyugdíjkorhatárra vonatkozó előírást.

A Reuters azt írja, hogy ezzel nagyjából 2,25 millió munkavállalónak tette lehetővé az azonnali nyugalomba vonulást. A 85 milliós országban egyébként jelenleg 13,9 millió nyugdíjas van.

A Portfolio.hu kiemeli, hogy a jelenlegi intézkedés azokat érinti, akik 1999 szeptembere előtt kezdtek el dolgozni. Szükséges még hozzá, hogy 20-25 évnyi társadalombiztosítás által nyilvántartott munkaviszonnyal rendelkezzenek. Eddig sem voltak túl szigorúak a török nyugdíjszabályok, legalábbis abban a tekintetben, hogy a nők nyugdíjkorhatára 58, míg a férfiaké 60 év volt.

A Reuters megjegyzi, hogy valószínűleg nem gazdasági megfontolások állnak a döntés mögött, hiszen Erdogan és pártja jelentősen veszített a népszerűségéből és ezzel próbálja meg visszacsalogatni magához az eltávolódó szimpatizánsait. 

A nyugdíjkorhatárról a Naphire.hu is írt korábban, igaz a magyarországi viszonyokat tekintettük át. Azzal foglalkoztunk, hogy nyugdíjreform előtt állunk, valószínűleg 2025-től megemelik a nyugdíjkorhatárt Magyarországon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés