Hirdetés

Valóra vált a tolvajok rémálma: a mesterséges intelligencia miatt már nem lesz könnyű dolguk

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Google új mesterséges intelligencia technológiája automatikusan lezárja a képernyőt, ha telefont elrabolják. A Google szerint ez segíthet a lopások visszaszorításában.

Az androidos készülékek új frissítése a mesterséges intelligencia és az érzékelők segítségével azonosítja, ha egy tolvaj megragadta és elmenekült a felhasználó telefonjával. Ha az érzékelés megtörtént, a technológia automatikusan lezárja a képernyőt, és megakadályozza, hogy a tolvaj  hozzáférjen a készülékhez vagy a rajta tárolt adatokhoz. A felhasználóknak aktiválniuk kell ezeket az új funkciókat a telefonjuk beállításainál, mivel alapértelmezés szerint ki vannak kapcsolva - írja a BBC

A Távoli zár funkció az elveszett vagy ellopott készüléket is lezárja a telefonszám segítségével. A Google szerint ezek az új funkciók segíthetnek azoknak a felhasználóknak, akik a lopás utáni pillanatokban nem emlékeznek jelszavukra vagy más hitelesítő adatokra, de személyes adataikat mégis biztosítaniuk kell.

Jake Moore technológiai szakértő, az Eset globális kiberbiztonsági tanácsadója a BBC-nek elmondta, hogy a frissítés kihasználja az újabb mesterséges intelligencia technológiát és a gyanús mozgások észlelésére szolgáló érzékelőket, hogy felgyorsítsa a zárolási folyamatot. Hozzátette: "Ha úgy találja, hogy ellopták a telefonját, azonnal lépjen kapcsolatba a telefonszolgáltatóval, hogy kiiktassa a SIM-kártyát, valamint próbálja meg elveszett üzemmódba helyezni a telefont, vagy akár távolról megpróbálhatja letörölni azt. Ez megakadályozza, hogy a tolvajok egyszeri SMS-jelszavakat generáljanak, hogy teljesebb hozzáférést kapjanak a számláihoz. A legtöbb tolvaj azonnal offline állapotba hozza a készüléket, amit az Android az okos Offline Device Lock funkcióval próbál ellensúlyozni."

Tyler azt mondja, reméli, hogy ez az új technológia arra készteti majd a tolvajokat, hogy kétszer is meggondolják, hogy ellopják-e a telefonokat. "Mert akkor a telefonok semmit sem érnek. És akkor nincs viszonteladói értékük" - fűzte hozzá. 

A telefonlopás egy modern bűnözési hullám - a tavalyi londoni lopások 69%-a mobiltelefonokhoz kapcsolódott. Az új adatok azt mutatják, hogy a mobiltelefon-bűnözés a fővárosban a rablások és lopások számának növekedését eredményezi: tavaly az összes rablás 33%-a során telefont loptak el, ami több mint 11 800 bűncselekménynek felel meg.

Az új biztonsági frissítést Sadiq Khan, London polgármestere is üdvözölte, aki elmondta, hogy tavaly lobbizott a mobiltelefon-társaságoknál, hogy "biztosítsák, hogy készülékeik ne legyenek vonzóak a tolvajok számára”. Khan hozzátette, hogy a Metropolitan Police "célzottan járőrözik London legsúlyosabb pontjain”, hogy megfékezze a problémát.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés