Hirdetés

Brutális részletek: ezt kellett átélnie a Titan utasainak

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ahogy arról a naphire.hu is beszámolt, az OceanGate, a Titan névre hallgató tengeralattjárót birtokló vállalat csütörtök este közleményt adott ki, melyben tudatta, hogy sajnálatos módon meghaltak a Titan utasai. Az amerikai parti őrség sajtótájékoztatón közölte, hogy a tengeralattjáró összeroppant, és a mélytengeri nyomás miatt darabokra hullott. 

Dr. Dale Molé, az amerikai haditengerészet sugár- és orvostudományi részlegének korábbi igazgatója most elárulta, hogy mi történhetett a tengeralattjáróval és hogy mit kellett átélnia az ötfős turistacsoportoknak. Elmondása szerint a haláluk fájdalommentes lehetett, szinte azonnal meghaltal az óceán által a mélyben kifejtett rendkívüli erők miatt.

Olyan hirtelen történhetett, hogy nem is tudhatták, hogy baj van, vagy hogy mi történt velük. Olyan, mintha egy percig itt lennének, aztán a kapcsolót lenyomják. Az egyik ezredmásodpercben még élsz, a következőben pedig már halott vagy

- vélekedett az orvos. 

Az amerikai parti őrség ellentengernagya, John Mauger csütörtöki sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a Titan keresése során olyan törmelékeket találtak, amelyek alapján biztosan katasztrófával ért véget a búvárhajó merülése - írja a Blikk.

A kutatócsoport közlése alapján szerinte az történhetett, hogy amikor a búvárhajó túl mélyre ért, egyszerűen a mélyben lévő nyomáserőt nem bírta el a szerkezet. Molé ezzel kapcsolatban azt mondta: "A nyomástartó edényzet felrobbant, és általában, amikor megadja magát, akkor egyszerre teszi. A szénszálas henger adhatta meg magát, és ez vezetett a robbanáshoz"

Az egyelőre továbbra is tisztázatlan, hogy a nyomástér hogyan törhetett át, de okozhatta szivárgás, áramkimaradás vagy egy elektromos rövidzárlatból eredő kisebb tűz. Ennek következtében a nagy nyomású víz kívülről beáramlott, elrántotta a hátsó burkolatot, a leszálló keretet és szétszakította a tengeralattjáró burkolatát, összezúzva a benne lévőket. Ami ennek következtében bekövetkezett, az egy heves és azonnali implószió lehetett a szakértő szerint. 

Széttépték őket

- mondta Molé, majd kifejtette: az imploszió az, amikor a nyomáshullám befelé irányul, míg a robbanáskor a nyomáshullám vagy a lökéshullám kifelé tart, bármi legyen is a forrás. "Ezt úgy kell elképzelni, mint amikor egy lufit túlságosan felfújnak - a lufi végül kipukkad a túl nagy a nyomás miatt" - magyarázta.

Egyszerűen arról van szó, hogy a törmelék, a szilánkok és minden más befelé megy egy erős külső erő hatására. Ebben az esetben ez az óceán volt.

- tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a Titanic roncsai pont olyan mélységben vannak az óceánban, hogy ha az adott hajótestben gyenge pont van, akkor az összezúzná, és hirtelen lökéshullámot hozna létre.

A Scientific American szerint, ha a tengeralattjáró a Titanic közelében volt, akkor nagyobb nyomás érte volna, mint egy nagy fehér cápa harapása - közölte a lap. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés