Hirdetés

Olyan hírt közöltek a Tisza áradásával kapcsolatban, ami több tízezer magyart érinthet

Nap Híre portré Nap Híre

Tiszaderzsnél jár az árhullám csúcsa, Szolnokon hétvégén várható a Tisza tetőzése - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) csütörtökön a honlapján.

A Tisza szerdán 10 és 12 óra között tetőzött Tiszafürednél 689 centiméterrel (688-689 centiméteren állt a vízállás 38 órán keresztül) - írták. Jelenleg az árhullám csúcsa Tiszaderzsnél tart, felette már apad a folyó.

A vízállás csütörtök reggel 7 órakor Tiszafürednél 687 centiméter, apadó, Kisköre-alsónál 735 centiméter, Tiszaroffnál 751 centiméter, Szolnoknál 711 centiméter, Tiszaugnál pedig 542 centiméter volt, az utóbbi négy szelvényben áradás tapasztalható.

A tokaji tetőzés értékéből készített előrejelzések szerint a jelenlegi árhullám Kisköre-alsónál február 23-24-én 740 plusz-mínusz 5 centiméteres, Szolnoknál pedig február 24-25-én 730 plusz-mínusz 10 centiméteres vízállással fog tetőzni - közölték. Az utóbbi vízszint azt is jelenti, hogy "a hullámtéren lévő szolnoki Mentetlen üdülőövezet mélyebb fekvésű részeit elönti a folyó" - figyelmeztettek.

A Kötivizig jelenleg a Tisza mentén Tiszafüredtől Csongrádig, illetve Lakitelekig, valamint a visszaduzzasztással érintett Zagyva-szakaszon tart árvízvédelmi figyelőszolgálatot, összesen 373 kilométeren. Másodfokú a készültség a Kisköre és Fegyvernek, illetve Doba között, a többi szakaszon pedig elsőfokú a készenlét - írja az MTI.

Az igazgatóság tájékoztatása szerint elsőfokú készültség van érvényben a karcagi, a kisújszállási, a kiskörei, a tiszakécskei, a kunhegyesi, a törökszentmiklósi, a cibakházi és a jászkiséri belvízvédelmi szakaszokon. A belvízzel borított területek nagysága 3170 hektár Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, 160 hektár pedig Hevesben. A befogadókba átemelt vízmennyiség az elmúlt 24 órában 311 ezer köbmétert tett ki - közölték.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés