Hirdetés

Aggasztó trend: a TikTok felhasználói odavannak bin Laden hírhedt, Amerikának szóló üzenetéért – a Fehér Ház kiakadt

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

A The Guardian című brit napilap eltávolította honlapjáról a hírhedt al-Kaida-vezér Oszama bin Laden 21 éves üzenetét, miután azt több milliószor osztották meg a közösségi médiában. Bin Laden "Levél Amerikának" című írását kedden kezdték el megosztani a TikTok-on, heves vitát váltva ki a jelenlegi, Hamász elleni háborúban Izraelnek nyújtott amerikai támogatásról.

Bin Laden volt a 22 évvel ezelőtti szeptember 11-i, Egyesült Államok elleni apokaliptikus méretű merényletek kitervelője, amelyek során közel 3000 ember vesztette életét, miután az al-Kaida terroristái által eltérített utasszállító repülőgépek csapódtak a New York-i World Trade Centerbe és a Pentagonba.

A Fehér Ház hevesen reagált a jelenségre, vagyis Bin Laden 2002-es „Levél Amerikának” című írásának virálissá válására, a TikTok pedig közölte, hogy intézkedéseket tesz az érintett posztok eltávolítására.

A trendnek különös súlyt ad az október 7-én kitört izraeli-gázai háború. Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1200 halálos áldozata van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

Bin Laden szerint természetesen szeptember 11. is Izrael miatt volt

Hivatkozás másolása

21 évvel ezelőtti írásában bin Laden azt állítja, hogy 2001. szeptember 11-én azért támadták meg az Egyesült Államokat, mert az Izraelt támogatja. 

Az eredetileg bin Laden írására mutató linkeket a Guardian honlapján egy nyilatkozattal helyettesítették, amely szerint a néhai terrorvezér írását "a teljes kontextus nélkül" osztották meg. "Ez az oldal korábban egy olyan dokumentumot jelenített meg, amely fordításban tartalmazta Oszama bin Laden "az amerikai néphez írt levelének" teljes szövegét, amelyről az Observer 2002. november 24-én, vasárnap számolt be" - írták. "A honlapunkon közzétett átiratot a teljes szövegkörnyezet nélkül széles körben megosztották a közösségi médiában. Ezért úgy döntöttünk, hogy levesszük, és helyette az olvasókat a hírcikkhez irányítjuk, amely eredetileg kontextusba helyezte."

Azt már mi tesszük hozzá, hogy furcsának tűnik a Guardiantől, hogy a felhasználókat okolja bin Laden szavainak „kontextus nélküli” megosztásáért, holott 21 év távlatából is inkább az a szerkesztői döntés vitatható, amely a terrorvezér levelét kontextus nélkül közölte. (Az Observert 1993 óta a Guardian kiadója publikálja, tehát bin Laden levelének közlésekor is közös lapcsoporthoz tartozott a két újság.)

A Fehér Ház nagyon kiakadt

Hivatkozás másolása

A Fehér Ház az X-en, korábban Twitteren közzétett közleményében azt írta, hogy "soha senki nem sértheti meg azt a 2977 amerikai családot, amely még mindig szeretteit gyászolja, azzal, hogy Oszama bin Laden aljas szavaival azonosul". "Különösen most, a világban növekvő antiszemita erőszak idején, és közvetlenül azután, hogy a Hamász terroristái ugyanezen összeesküvés-elméletek nevében a holokauszt óta a legsúlyosabb mészárlást hajtották végre a zsidó nép ellen" - tették hozzá az AFP szerint.

A TikTok az X-en közölte, hogy "proaktívan és agresszívan eltávolítja ezt a tartalmat, és kivizsgálja, hogyan került a platformunkra". "Ez [az eljárás] nem egyedülálló a TikToknál" - tette hozzá a kínai tulajdonú alkalmazás.

Mit írt bin Laden?

Hivatkozás másolása

Bin Laden üzenete, amelyet egy évvel 9/11 után tett közzé, a terrorvezér muszlim nemzetek elleni nyugati magatartással szembeni ellenérzéseit vázolta fel, elítélve az Egyesült Államokat Izrael támogatása és a palesztinok által lakott területekkel szembeni állítólagos hozzáállása miatt. Elítélte továbbá az úgymond nyugati "hazugságokat, erkölcstelenséget és züllést", és úgy vélte, hogy emiatt „indokoltak” a civilek és az Egyesült Államok elleni támadások. 

"Több százezer katonát vetettek ellenünk, és szövetséget kötöttek az izraeliekkel, hogy elnyomjanak minket és elfoglalják a földünket - ez volt az oka a [szeptember] 11-én  adott válaszunknak" - áll a közleményben.

Megdöbbentően pozitív fogadtatás

Hivatkozás másolása

A trend eredetét a különböző médiumok egy olyan videóra vezették vissza, amelyet kedden tett közzé egy TikTok influencer, akinek a profilján 12 millióan kedvelik. "Mindenkinek abba kell hagynia, amit most csinál, és el kell olvasnia a 'Levél Amerikának' című [írást], mindössze két oldal!" - írta az influencer, arra biztatva követőit, hogy miután elolvasták Oszama bin Laden levelét, menjenek vissza a TikTok-jára és mondják el a véleményüket. 

A levelet a közösségi média felhasználói széles körben pozitívan fogadták, a TikTok felkapott keresései között szerepel az "Osama levele Amerikának összefoglaló" és a "levél Amerikának magyarázat". A TikTok azonban azt állította, hogy a bin Ladenről készült videók száma alacsony volt, és pontatlannak nevezte a platform felkapott tartalmairól készült összesítést. 

Miután közel 10 évig a világ legkeresettebb terroristája volt, bin Ladent 2011-ben az amerikai különleges erők felkutatták és megölték pakisztáni táborában.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés