Hirdetés

Terrortámadástól tartanak a párizsi olimpia megnyitóján - mégsem a Szajnán rendezik meg az ünnepséget?

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Emmanuel Macron francia elnök szerint a párizsi olimpia megnyitóünnepségét el lehet költöztetni a Szajnáról, ha a biztonsági kockázat túl nagy.

Macron azt mondta, hogy a tervezett folyószakasz lefedése helyett "a Trocadéro-ra korlátozódhatna" a nyitóünnepség, ami a Szajna túloldalán, az Eiffel-toronnyal szemben található. Hozzátette, hogy akár a Stade de France-ra is át lehetne helyezni az ünnepséget, visszatérve a hagyományos szertartáshoz - írja a BBC.

Ez a megnyitó ünnepség lesz az első, amelyet stadionon kívül tartanak.

Több mint 10 000 sportolót várnak a megnyitóra, akik a tervek szerint mintegy 160 uszályon hajóznak majd végig a Szajna 6 kilométeres szakaszán.

A szervezők eredetileg úgy tervezték, hogy mintegy 600 000 ember nézi végig az ünnepséget a folyóparton, de a tervezett létszámot most 300 000 főre csökkentették.

Az már kiderült, hogy a turistáknak az eredeti tervek szerint nem biztosítanak ingyenes belépést a ceremónia megtekintésére. Ehelyett a jegyek csak meghívásos alapon, nem pedig nyílt regisztrációval lesznek kaphatók.

"Ez a megnyitó ünnepség... világújdonság. Meg tudjuk csinálni, és meg is fogjuk csinálni"

 - mondta Macron a BFMTV és az RMC francia médiumoknak adott interjújában. De most először elismerte, hogy vannak vészforgatókönyvek is.

"Vannak B- és C-tervek" - mondta, majd hozzátette: "Párhuzamosan készítjük elő őket, mindent valós időben elemzünk".

A biztonsági aggodalmak fokozódtak, miután az Iszlám Állam csoport (IS) megfenyegette a párizsi, madridi és londoni Bajnokok Ligája-negyeddöntő labdarúgó-mérkőzéseket.

A múlt héten az iszlamista fegyveres csoport IS-K ágának üzeneteit terjjesztő médiacsatorna osztotta meg a fenyegetéssel kapcsolatos posztot. Korábban az IS-K vállalta magára a múlt hónapban a moszkvai Crocus City Hall elleni halálos támadást is.

Aggodalomra ad okot az is, hogy az ukrajnai és gázai háborúk növelhetik a biztonsági fenyegetést, a francia hatóságok pedig megemlítik egy dróntámadás lehetőségét is.

Ugyanebben az interjúban Macron azt is mondta, hogy "mindent megtesz" az olimpiai tűzszünet megkötése érdekében. A francia elnök ezzel arra a történelmi hagyományra utalt, hogy az olimpiai játékok alatt békének kell uralkodnia.

"Az olimpiai fegyverszünet érdekében akarunk dolgozni, és úgy gondolom, hogy ez alkalom arra, hogy számos partnerünkkel tárgyaljak" - mondta, hozzátéve, hogy megkérte Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy segítsen neki ennek elérésében.

A 2024-es párizsi olimpia  július 26-tól augusztus 11-ig tart majd. Ezt követően augusztus 28-tól szeptember 8-ig a paralimpiai játékok következnek, szintén Párizsban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés