Hirdetés

Mégis mi a fene történik Franciaországban? Sokadik napja tartanak a merényletfenyegetések

Nap Híre portré Nap Híre

A héten már rengeteg bombafenyegetés történt az országban.

Ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt, szerdán és csütörtökön is több repülőteret ki kellett üríteni Franciaországban, miután bombafenyegetéseket kaptak. Emellett már a héten már többször is evakuálni kellett a látogatókat a Versailles-i kastélyból. Emellett több bombafenyegetés érkezett pályaudvarokra és iskolákba is.

A BFM hírtelevíziót a francia közlekedési tárca arról tájékoztatta, hogy nyolc repülőtér kapott ismét fenyegetést (Lille-Lesquin, Rennes, Beauvais, Tarbes, Nantes, Béziers, Pau és Brest), amelyek közül hármat ürítettek ki (Rennes, Tarbes és Béziers). Szerdán és csütörtökön tucatnyi regionális repülőtéren volt hosszabb-rövidebb ideig bombariadó, valamennyi hamisnak bizonyult. A versailles-i kastélyt is újból kiürítették pénteken egy pokolgépes fenyegetés miatt. Egy hét alatt ez volt az ötödik bombariadó az egyik leglátogatottabb francia turisztikai célpontnál, amely szombaton, kedden, szerdán és csütörtökön is kapott fenyegetést - írja az ATV.

A bombariadók - pályaudvarokon, iskolákban, közhivatalokban, múzeumokban - mindennapossá váltak Franciaországban múlt péntek óta, amikor egy radiális iszlamista halálra késelt egy francia tanárt az északi Arras város egyik gimnáziumában. A merényletet követően a kormány a legmagasabb szintűre emelte a terrorkészültséget az országban. Gérald Darmanin belügyminiszter csütörtök este a BFM hírtelevízióban elmondta: eddig 18 embert állított elő a rendőrség a hamis riasztások miatt, többségük kiskorú. Valamennyiüket bíróság elé állítják, és a hamis riasztás okozta károkat a szüleiknek meg kell téríteniük. 

Figyelmeztetjük mindazokat, akik hallgatnak minket, mindenkit megtalálunk, legyen szó telefonhívásokról, akár ismeretlen számról is, vagy e-mailekről

- hangsúlyozta a tárcavezető. Gabriel Attal oktatási miniszter jelezte, hogy csak az iskolai hamis riasztások miatt több tucat előállítás történt. "11, 12, 13 vagy 14 éves gyerekekről van szó" - mondta a tárcavezető. Eric Dupont-Moretti igazságügyi miniszter pénteken az RTL kereskedelmi rádióban elmondta: 22 eljárás indult e-mailen vagy a közösségi oldalakon érkezett hamis fenyegetések miatt, s a rendőrség minden riasztás elkövetőjét megtalálja az IP-címek alapján. A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a versailles-i kastélyt csütörtökön fenyegető telefonálót előállították: a gyanúsított egy 37 éves munkanélküli férfi, büntetlen előéletű, a szüleivel él, skizofréniában szenved. Tettére nem tudott magyarázatot adni, de elnézést kér, a rendőrség feltételezése szerint nincsenek terrorista indítékai. 

A hatóságok figyelmeztettek arra, hogy minden egyes riasztás után több órát vesz igénybe a rend helyreállítása, amely számos rendfenntartót igényel. Szombaton a Louvre múzeumát kellett kiüríteni egy riasztás miatt, s a tűzszerészek 60 ezer négyzetméternyi területet vizsgáltak át, míg a versailles-i kastályban mintegy 10 ezer embert kellett evakuálni a riasztásokkor, és öt kutyával keresték a rendőrök az állítólagos robbanóeszközöket. Szerda délután az egyik hamis riasztás arról szólt, hogy egy diák bozótvágókéssel fenyegetőzik egy párizsi gimnáziumban, s kommandósok vonultak ki a helyszínre. A hamis bombariadók elkövetői eddig két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbírsággal voltak sújthatók. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés