Hirdetés

Miért sír mindenki Taylor Swift szakítós dalain?

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Taylor Swift rajongói lélegzetvisszafojtva várták az április 19-ét, azaz az énekesnő 11. stúdióalbumának, a "The Tortured Poets Department"-nek a megjelenését.

Nos, a Swiftieknek (az énekesnő rajongóinak) igazuk lett, ugyanis a 34 éves énekesnő teljesítette a vágyaikat, sőt még annál is többet, ugyanis az album megjelenése után 2 órával bejelentette, hogy dupla lemezről van szó, és a megjelent 16 zeneszám mellett plusz 15 dalt dobott piacra.

A sztár hatéves kapcsolatának lezárása óta a "The Tortured Poets Department" az első album, amely megjelent és amelyben Taylor megörökítette azt a dühöt, szomorúságot, vágyakozást és zavarodottságot, melyek egy jó szakítós dalt jellemeznek - írja a CNN.

Taylor az albumon arról énekel, hogy visszatartotta a lélegzetét, mióta elhagyta a szerelme, és hogy ő volt az élete vesztesége. A lap kiemelte, hogy ez az a fajta fájdalom, amit a hallgatók talán a saját életükben is átélnek, de néha mégis a zenében keresik ezeket a fájdalmakat.

Szakértők szerint normális és gyakran hasznos is, ha valaki kötődik a szívszorító zeneszámokhoz, Swift pedig még a saját bölcsességeit is megosztotta az albumról szóló Instagram-posztjában.

"Ennek az írónőnek az a szilárd meggyőződése, hogy a könnyeink tinta formájában szentté válnak a lapon" - írta magáról egyes szám harmadik személyben Taylor Swift. "Ha egyszer kimondtuk a legszomorúbb történetünket, megszabadulhatunk tőle".

Valamitől rossz, de miért érzi magát mégis olyan jól?

Hivatkozás másolása

Ha már valaki látta Taylornak valamelyik fellépését, ahol az All Too Well című dalát adta elő, akkor maga is tudja, hogy a sztár rajongói nagy örömüket lelik abban, hogy sikítva énekelhetik a legszívszorítóbb részeket.

"Hogy miért esik ez olyan jól? A katarzis és a megerősítés miatt" - mondta Arianna Galligher, az Ohio State University Wexner Medical Center Gabbe Well-Being Office és a Stressz, Trauma és Rugalmasság (STAR) program igazgatója.

"Hasznos, hogy lehetőségünk van a fájdalmasabb érzelmek felfedezésére, és hogy úgy érezzük, ez rendben van, mert mások is átélik ezeket" - tette hozzá. 

"Még ha nem is vagyunk éppen egy szakítás közepén, a múltbeli tapasztalatokból származó érzelmek megélése is segíthet"

- ezt pedig már Dr. Jaryd Hiser, az Ohio Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának pszichológusa mondta. "Mindannyian beleesünk ebbe a csapdába, hogy elkerüljük ezeket az érzelmeket" -mondta. "Ha képesek vagyunk ezeket felidézni, akkor tekintsünk rájuk úgy, mint annak az időszaknak a feldolgozására":

"Ez a folyamat vezethet ahhoz, hogy jobban elfogadjuk ezeket az élményeket, és hogy nem baj, ha soha nem érezzük magunkat teljesen rendben ezekkel kapcsolatban" - tette hozzá.

A zene békét hoz

Hivatkozás másolása

Hiser szerint a zene kulcsfontosságú lehet abban, hogy az emberek, akik egyébként nem éreznék biztonságban magukat, ha újra átélnék ezeket a nehéz élményeket és érzelmeket, újra felidézzék azokat.

"Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon könnyű út a tudatossághoz" - mondta. "Ha mindig képesek lennénk a tudatosságra, az nagyszerű lenne, de a legtöbben nem tudunk... rátapintani erre".

Szereti a páciensekkel a tudatosságot olyan tevékenységekkel párosítani, amelyeket élveznek - "mert sokkal könnyebb a jelenben maradni, ha olyasmit csinálunk, amit szeretünk" - tette hozzá a szakember.

"Az ilyen típusú dolgok, amelyek képesek magukba vonzani minket, és hagyják, hogy abban a pillanatban az érzelmeinkkel legyünk" - tette hozzá Hiser.

A szívfájdalom Swift "nemzeti himnusza"

Hivatkozás másolása

"Swift sikere, amikor szakítós dalairól van szó, talán az árnyaltabb írásmódjából fakad" - mondta Galligher, és kiemelte, hogy bár az énekesnő dalszövegeiben megjelenik a gyász és a veszteség is, de általában az új erőre kapás témája is megtalálható a műveiben.

Új albumának egyik dalában, a "Fresh Out the Slammer"-ben Swift azt énekli, hogy szabad, és a tanulságokat magával viszi tovább.

Taylor ráadásul nem is mindig bújik a cserbenhagyott ex szerepébe egy-egy bosszúálló szakítós dallal - mondta Galligher. "Sok dala valójában egyensúlyt visz a témába. És igen, néhány dalban kiemeli, hogy "ezért húzott határt", de gyakran vannak olyan szövegek is, amelyek arról szólnak, hogy "így nőttem fel és változtam meg, ezeket tanultam magamról és talán ezeket csinálnám másképpen".

"Szerintem ez a fajta kiegyensúlyozott megközelítés egy egészséges modell"

- hangsúlyozta Galligher. 

Swift még kontextusba is helyezte az albumot Instagram-posztjában, mondván, hogy az érzések kifejezése a dalokban nem jelenti azt, hogy mindig van egy gonosz és egy hős.

"Nincs mit megbosszulni, nincs mit rendezni, ha a sebek begyógyultak. És ha jobban belegondolunk, jó részükről kiderült, hogy saját magunknak okoztuk őket"

- írta a 34 éves énekesnő.

Mennyi a túl sok?

Hivatkozás másolása

"Bármennyire is megnyugtatók és erőt adók ezek a szakítós dalok, néha a jóból is megárt a sok" - hangsúlyozta a szakértő. "Ha túl sokáig elmerülünk bennük, az elkezdi befolyásolni a működőképességünket, és ez mindenképpen ok arra, hogy szünetet tartsunk és esetleg más típusú zenéket hallgassunk" - tette hozzá.

"Ugyanakkor igazából azt érzem, hogy a legtöbb ember számára a zene egy csatorna a saját érzelmeihez való hozzáféréshez és azok feldolgozásához. Nagyon fontos, hogy teret engedjünk ezeknek az érzelmeknek, és a zene tényleg segíthet abban, hogy ezt megértsük".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés