Hirdetés

Betelt a pohár Taylor Swiftnél, súlyos perrel fenyegetett meg egy egyetemistát, aki nyomon követi az utazásait

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Taylor Swift ügyvédei jogi lépésekkel fenyegetik azt a floridai egyetemistát, aki hírességek és közszereplők, köztük Swift magángépeinek nyomkövetését végzi.

Jack Sweeney kedden megerősítette a CNN-nek, hogy nemrég megkapta az énekesnő ügyvédei jogi lépésekkel fenyegető felszólító leveleit az általa vezetett, Swift járatait nyomon követő közösségi médiafiókok miatt. A hírről először a Washington Post számolt be.

Sweeney ugyanaz a személy, aki magára haragította a milliárdos Elon Muskot, amiért az ő magánrepülőgépének az utazásait is nyomon követte. Musk, aki az X (korábban Twitter) tulajdonosa, 2022 decemberében tiltotta le Sweeney @ElonJet nevű fiókját.

Sweeney időközben újra regisztrálhatott az X platformjára, és jelenleg is több olyan fiókot vezet, amelyek többek között Mark Zuckerberg, Bill Gates és egy sor más híresség és közéleti személyiség magánrepülőgépének mozgását követik nyomon. Musk korábban azt mondta, hogy a fiókok "biztonsági kockázatot" jelentenek számára és családja számára is.

Sweeney több közösségi médiaplatformon működteti a fiókokat a Szövetségi Légügyi Hivatal nyilvánosan elérhető repülési adatai, valamint az egyes repülésrajongók által követett repülési információk alapján, és gyakran a posztokban becsléseket is közöl az egyes repülések szén-dioxid-kibocsátásáról.

A Swift vezető ügyvédje, Katie Morrone (Venable LLP) decemberi levelében azzal vádolja Sweeneyt, hogy „zaklató magatartást tanúsít azzal, hogy folyamatosan valós idejű és pontos információkat tesz közzé ügyfelünk tartózkodási helyéről és jövőbeli hollétéről a nyilvánosság számára a közösségi médiában”.

A levél szerint ez „közvetlen veszélyt jelent Taylor Swift biztonságára és jólétére”. Sweeneyt emellett azzal is vádolják, hogy figyelmen kívül hagyja mások közbiztonságát „a közfigyelemért és/vagy anyagi haszonszerzésre irányuló kérésekért cserébe”. A levél arra hivatkozik, hogy Elon Musk 5000 dollárt ajánlott Sweeneynek, hogy törölje a repülőgépét követő Twitter-fiókot. (Sweeney akkor visszautasította ezt az ajánlatot, majd később 50 000 dollárt kért a milliárdostól, mondván, hogy a pénzt egyetemre vagy esetleg egy Tesla vásárlására fordíthataná).

A levélben az áll, hogy ez „élet-halál kérdés” Swift számára, aki tinédzser kora óta küzd zaklatókkal és másokkal, akik ártani akarnak neki. A levél szerint „számos nyilvános eset” történt a múltban, például többen is felfegyverkezve próbáltak meg behatolni a 34 éves amerikai popsztár otthonába, hogy ártsanak neki. A levél azzal érvel, hogy a tartózkodási helyére vonatkozó információk megosztása „lehetőséget ad a bűnözőknek és a zaklatóknak a terveik megvalósítására”.

Ha Sweeney továbbra is közzéteszi az énekesnő repülőgépes utazásait nyomon követő információkat, akkor az ügyvédek szerint Taylor Swiftnek nem lesz más választása, mint hogy minden rendelkezésére álló jogorvoslati lehetőséggel éljen.

Az érintett fiatal fiú a CNN-nek e-mailben azt válaszolta, hogy a levelet azután kapta meg Swift ügyvédeitől, hogy egyes nonprofit szervezetek és több médiatermék is górcső alá vette az énekesnő szén-dioxid-kibocsátását.

Sweeney kiemelte azt is, hogy soha nem akart ártani a tetteivel, ugyanakkor megjegyezte, hogy „nyilvános információkat” állít össze és oszt meg a platformjain a hírességek utazásairól.

„Valójában úgy gondolom, hogy Swiftnek van néhány jó dala” – tette hozzá Sweeney. Mégis azt mondta, „hiszek az átláthatóságban és a nyilvános tájékoztatásban”. Sweeney emellett úgy fogalmazott, hogy Swift rajongói részéről nagy a közérdeklődés a profiljai iránt.

Taylor Swift képviselője kedden elutasította a CNN megkeresését, hogy nyilatkozzon. Amikor arról kérdezték, hogy Swift zaklatói használták-e a Sweeney által vezetett fiókokról származó adatokat, Swift szóvivője a következőket mondta a Washington Postnak

„Nem kommentálhatunk semmilyen folyamatban lévő rendőrségi nyomozást, de megerősíthetjük, hogy a zaklatók időzítése összefüggésre utal. [Sweeney] posztjaiból pontosan kiderül, hogy mikor és hol tartózkodik [az énekesnő]”.

Az elmúlt hetekben felerősödött az érdeklődés Taylor Swift közelgő utazásai iránt, és konkrétan az iránt, hogy vajon időben visszaér-e az Egyesült Államokba a tengerentúli turnéjáról, hogy láthassa barátját, Travis Kelce-t és a csapatát a Super Bowlon.

Éppen a múlt héten az Egyesült Államokban működő japán nagykövetség tweetelt egy közleményt, amelyben azt írta, hogy a Tokióból való hosszú repülőút és a 17 órás időeltolódás ellenére Swift képes lesz időben eljutni Tokióból Las Vegasba a nagy meccsre, ha a koncertje után este útnak indul.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés