Hirdetés

Soha nem látott változás a társasági adóban, ez mindent megváltoztat

Nap Híre portré Nap Híre

Ma korszakalkotó jelentőségű új uniós szabályok lépnek életbe, amelyek 15%-os minimális tényleges adómértéket vezetnek be az uniós tagállamokban tevékenykedő multinacionális vállalatokra.

Az új szabályozási keret igazságosabbá és kiszámíthatóbbá teszi az adózási környezetet mind uniós, mind globális szinten, és egyben korszerűsíti az adózási szabályokat, hogy azok jobban megfeleljenek a mai globalizált digitális világ igényeinek. A minimális tényleges adózási szabályokat a tagállamok 2022-ben egyhangúlag elfogadták. Hatálybalépésükkel immár hivatalossá válik az úgynevezett „második pilléres” szabályok EU általi végrehajtása. Ezeket a szabályokat a nemzetközi adóreformról szóló globális megállapodás részeként 2021-ben fogadták el.

Noha mára világszerte csaknem 140 adójogrendszer kötelezte el magát e szabályok mellett, az EU élen jár abban, hogy ezeket „kemény jog” formájában is lefekteti. Azáltal, hogy az új szabályoknak köszönhetően a vállalatok már kevésbé éreznek késztetést arra, hogy nyereségüket alacsony adómértéket alkalmazó adójogrendszerekbe csoportosítsák át, a második pillér visszafogja az úgynevezett „negatív versenyt”, amelynek során az egyes országok a beruházások vonzása érdekében egymással versengve állapítanak meg minél alacsonyabb társaságiadó-kulcsokat. Az uniós lépések hatására számos, nulla százalékos adókulcsot alkalmazó joghatóság bejelentette, hogy a szóban forgó vállalatokra társasági adót vezet be - olvasható az Európai Bizottság honlapján.

A szabályok azokra az EU-ban működő multinacionális vállalatcsoportokra és nagy árbevételű belföldi csoportokra vonatkoznak, amelyek együttes pénzügyi bevétele meghaladja az évi 750 millió eurót. Minden olyan belföldi és nemzetközi nagy csoportra kiterjednek majd, amelynek anya- vagy leányvállalata valamely uniós tagállamban található.

Az irányelv közös szabályokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy amennyiben egy adott országban a tényleges adókulcs nem éri el a 15%-ot, hogyan kell kiszámítani és alkalmazni a „kiegészítő adót”. Ha a leányvállalatra a székhelye szerinti külföldi országban nem vonatkozik a minimális tényleges adómérték, akkor az anyavállalata szerinti tagállam a kiegészítő adót ez utóbbira veti ki. Emellett az irányelv azokban az esetekben is gondoskodik a tényleges adóztatásról, amikor az anyavállalat egy EU-n kívüli olyan, alacsony adójú országban található, amely nem alkalmaz egyenértékű szabályokat.

Ezzel a történelmi jelentőségű jogi lépéssel az EU teljesítette azon ígéretét, hogy az elsők között hajtja végre az OECD adóreform-megállapodását. A globális OECD-megállapodás két munkafolyamatra tagolódik. A globális minimális társaságiadó-mérték biztosítása az úgynevezett „második pillér”, az adóztatási jogok részleges újraelosztása pedig az „első pillér”.

Ez utóbbi azon nemzetközi szabályok kiigazítására irányul, amelyek alapján az érintett országok megosztoznak a legnagyobb és legjövedelmezőbb multinacionális vállalatok társasági nyereségéből származó adóbevételeken. A cél az, hogy a szabályok tükrözzék az üzleti modellek változó jellegét, valamint azt, hogy a vállalatok fizikai jelenlét nélkül is képesek üzleti tevékenységet folytatni.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés