Hirdetés

Mi lesz itt? A tanárok után az orvosok is sztrájkba kezdenek

Garai Kitti portré Garai Kitti

A tanárok után az egészségügyi dolgozóknál is betelt a pohár. Sztrájkkal, a felmondások letétbe helyezésével és az ügyeleti munka elutasításával tiltakoznának az egészségügyi szakdolgozók, ha nem tudnak megegyezni a kormánnyal a júliusi csúsztatott bérrendezésről. A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint mivel az orvosokkal ellentétben náluk elmaradt a januárra ígért bérrendezés, a szakdolgozók fizetése most csak harmada az orvosokénak, ezért sztrájtárgyalást kezdeményeknek a kormánnyal. 

A Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint sürgősen rendezni kell a fizetésemelést, júliusban már túl késő lenne, hiszen sorra mondanak fel a dolgozók.

Minden nappal elmennek emberek, bár már így is nagyon kevesen vannak. Azt a küzdelmet, amit ők folytatnak, mi abszolút támogatjuk

- mondta Álmos Péter az RTL Híradónak.

A szakdolgozók mellett az orvosok is tiltakozásra készülnek az egészségügyi törvény módosítása miatt, amely szerintük leépíti az állami ellátást. A kamara szerint már most látszanak az összevonások és központosítások negatív hatásai. "Eladásra kínálnak úgy háziorvosi körzeteket, hogy az orvos még ott dolgozik, holott az a körzet az ő tulajdonát képezi" - számolt be Álmos Péter. 

Van olyan orvos, aki a kórházösszevonások miatt hirtelen azzal szembesült, hogy már egy másik intézményhez tartozik, ezért a fizetése is csökkent. 

A Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint az, oda vezet ami magyar egészségügyben történik, hogy a betegeknek a saját zsebükből kell kifizetniük olyan ellátásokat, amelyekre elméletileg az állami ellátásban jogosultak lennének ingyen. Álmos Péter szerint az orvosok évente átlagosan egy hónapot dolgoznak ingyen, a szakdolgozóknál pedig még rosszabb a helyzet. A Magyar Orvosi Kamara tagjai február elején ülnek össze, akkor döntik el, milyen lépéseket tesznek. 

Ahogy arról korábban a Naphíre is beszámolt, a tanárok hétfőn kezdték az egyhetes országos sztrájkot. A pedagógusok az ország minden pontjáról jelezték, hogy munkabeszüntetéseket tartanak január 23-tól. Van olyan magyar város is, ahol minden gimnáziumban megmozdulások lesznek. A sztrájk a január 31-ére meghirdetett Szolidaritás Napjával és országos ülősztrájkkal zárul, a szervezők erre a napra várják a legnagyobb megmozdulást. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés