Hirdetés

Kezdődik: egész héten sztrájkolnak a magyar tanárok

Garai Kitti portré Garai Kitti

Egyhetes országos sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), akikhez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott. A pedagógusok az ország minden pontjáról jelezték, hogy munkabeszüntetéseket tartanak január 23-tól. Van olyan magyar város is, ahol minden gimnáziumban megmozdulások lesznek - számolt be a HVG.

A ma kezdődő sztrájk a január 31-ére meghirdetett Szolidaritás Napjával és országos ülősztrájkkal zárul. A szervezők erre a napra várják a legnagyobb megmozdulást, ugyanis ekkor a szakképzésben dolgozók is csatlakoznak hozzájuk, valamint a PDSZ a szakszervezeteket, civil szervezeteket és az állampolgárokat is meghívta. 

Korábban a tanárok, a diákok és a civilek is többször utcára vonultak, élőláncokat és tiltakozásokat szerveztek, megfogalmazták követeléseiket, azoban ezekből eddig semmi nem teljesült. Sőt, a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusokat közül többeket elbocsátottak, mások maguktól mondtak fel. Az eddigi követelésekhez a szakszervezetek most két újabbat is fűztek: azt kérik a kormánytól, hogy vonják vissza a tanárok kirúgásának szabályain változtató kormányrendeletet, valamint, hogy helyezzék hatályon kívül a sztrájkjogot korlátozó törvényt - írja a lap.

A munkabeszüntetésre hírére Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár január 26-ára összehívta a sztrájkbizottság következő ülését. 

Mint azt a Naphíre is megírta, az XI. kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium két tanára is felmondott idén januárban. Döntésüket úgy indokolták meg, hogy 2022 januárja óta minden sztrájkban és tiltakozásban részt vettek, azonban már nem látják ennek értelmét. Szerintük csak egyetlen helyes megoldás van a jelenlegi helyzetben, mégpedig a felmondás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés