Hirdetés

Az éjszaka újabb súlyos földrengés rázta meg Tajvant

Nap Híre portré Nap Híre

Súlyos utórengések voltak Tajvanon az elmúlt negyedszázad legsúlyosabb földrengése után.

A legerősebb, az amerikai földtani intézet által mért 6,1-es erősségű rengés helyi idő szerint hajnali fél három körül (magyar idő szerint hétfőn kora este) következett be, amelyet percekkel később egy 6,0-ás rengés követett. A tajpeji központi meteorológiai hivatal 6,0, illetve 6,3 erősségűnek mérte a rengéseket.

A hatóságok szerint eddig nem érkezett jelentés áldozatokról, de a folyamatos rengések még a mintegy 150 kilométerre északra fekvő fővárosban, Tajpejben is nyugtalan éjszakát okoztak, ahol a falak és az üvegtáblák megremegtek a kilengő házakban. "Túlságosan féltem megmozdulni, és az ágyban maradtam" - mondta az 53 éves tajpeji irodai dolgozó, Kevin Lin, aki az AFP-nek elmondta, hogy az erős rengések miatt felriadt.

Helyi idő szerint reggel 8 óra körül egy 5,8-as erősségű rengés rázta meg a fővárost, amikor az ingázók munkába indultak. A rengéssorozat hétfőn délután 5 óra körül kezdődött Tajvan középső keleti partvidékén, Hualienből kiindulva.

Április 3-án volt az elmúlt 25 év legsúlyosabb rengése

Hivatkozás másolása

A hegyvidéki megye volt az epicentruma az április 3-án bekövetkezett 7,4-es erősségű rengésnek, amely Tajvan szerint "az elmúlt 25 év legerősebb rengése" volt, és földcsuszamlásokat váltott ki, amelyek elzárták az utakat és súlyosan megrongálták az épületeket Hualien város környékén. Legalább 17 ember meghalt, a legutóbbi holttestet április 13-án találták meg egy kőbányában.

Hualienben kedden az AFP birtokába jutott felvételek szerint egy korábban megrongálódott szállodaépület a rengések után az éjszaka folyamán dőlni kezdett. "Kérem, jöjjenek ki a biztonságuk érdekében. […] Van még valaki bent? Kérem, jöjjenek le" - kiabálta egy tűzoltó a közeli épületek lakóinak. Hualien megye kormánya bejelentette, hogy a folyamatos utórengések miatt kedden zárva lesznek az iskolák és a hivatalok.

Kibírják-e az épületek a rengéseket?

Hivatkozás másolása

Lin Tajpejben elmondta, hogy látta a hualieni szállodáról szóló híreket, amelyek megmutatták, milyen erősek lehetnek még az utórengések is. "Egy 40 éves lakásban élek, és nagyon aggaszt, hogy a lakás kibír-e ennyi földrengést" - mondta az AFP-nek. Hozzátette, hogy bár a tajvani lakosságot megtanítják arra, hogy mit kell tenni, ha rengés éri, "ez csak egy kisebb rengésnél hasznos, egy nagynál nem igazán számít, hogy mennyire tanítják meg a rengésre való reagálást".

Tajvanon gyakoriak a földrengések, mivel két tektonikus lemez találkozásánál fekszik. Az április 3-i rengést több mint 1100 utórengés követte, amelyek Hualien környékén kőomlásokat okoztak.

Ez volt a legsúlyosabb Tajvanon 1999 óta, amikor egy 7,6-es erősségű rengés rázta meg a szigetet. A halálos áldozatok száma akkor jóval magasabb volt, 2400 ember vesztette életét a sziget történetének leghalálosabb természeti katasztrófájában.

A szigorúbb építési előírások - beleértve az építési szabályzatokban szereplő fokozott szeizmikus követelményeket - és a lakosság széles körű katasztrófatudatossága megakadályozta, hogy az április 3-i rengés súlyosabb katasztrófát idézzen elő.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés