Hirdetés

Sokkoló fordulat: kiállnak a családtagok az évszázad legbrutálisabb szülőgyilkosságát elkövető Menendez-testvérek mellett

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Miközben a Los Angeles megyei államügyész új bizonyítékokat mérlegel, amelyek alapján Lyle és Erik Menendez több mint 30 év után szabadulhat a börtönből, közel két tucat rokonuk várhatóan felszólal az érdekükben egy váratlan sajtótájékoztatón a héten.

A Menendez testvéreket 1996-ban ítélték el életfogytiglani börtönbüntetésre a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül szüleik, Jose és Kitty meggyilkolásáért, akiket Beverly Hills-i otthonukban öltek meg.

Bár soha nem tagadták, hogy megölték szüleiket, a tárgyalás során mindkét férfi azt állította, hogy önvédelemből cselekedtek, miután évekig tartó fizikai és szexuális bántalmazást szenvedtek el apjuktól - adta hírül a CNN.

A testvérek ügyvédei azzal is érveltek, hogy az 1996-os ügyet felügyelő bíró nem engedte, hogy a védelem által a visszaélésekre vonatkozó bizonyítékok nagy részét az esküdtszék elé tárják.

2023-ban a Menendez testvéreket képviselő ügyvédek beadványt nyújtottak be, amelyben azzal érveltek, hogy a börtönbüntetésük alól felmentést kellene kapniuk olyan új állítások alapján, amelyek Jose Menendez állítólagos szexuális visszaéléseiről szólnak, valamint egy levél alapján, amelyet Erik Menendez írt egy unokatestvérének, és amely utal az általa elszenvedett visszaélésekre.

Erre hamarosan lehetőségük is lehet, mivel George Gascón Los Angeles-i kerületi ügyész a 2023-as beadványban benyújtott bizonyítékok alapján mérlegeli a testvérek újbóli elítélését. A hónap elején bejelentette, hogy nem kétséges, hogy a testvérek követték el a gyilkosságokat, de az irodája felülvizsgálja a bizonyítékokat.

Az ABC-nek adott, szerdán sugárzott interjúban Erik és Lyle unokatestvére, Karen Vander MolenCopley elmondta, hogy emlékszik arra, hogy a fiúk viselkedése megváltozott az évek során.

"Látszott, hogy amikor fiatalabbak voltak, két élénk kisgyerek, fiatal fiúk voltak, akik az évek során egyre szomorúbbak és szomorúbbak lettek"

- fogalmazott MolenCopley.

Több mint 30 év börtönbüntetés után MolenCopley, aki a sajtótájékoztatón is részt vesz, azt mondta, hogy most úgy érzi, hogy Lyle-t és Eriket szabadon kellene engedni, és megengedni, hogy hazatérhessenek és a családjukkal lehessenek.

"Ez lenne a legszebb születésnapi ajándék az édesanyámnak... az lenne a legjobb, ha az unokaöccsei otthon lennének vele a születésnapján, hálaadáskor" - jelentette ki.

Vasárnap Gascón a közösségi médiában közzétett egy képet arról a kézzel írott, dátum nélküli levélről, amelyet a Menendez-ügyvédek a petíciójuk részeként nyújtottak be a bíróságnak.

A levélben Erik Menendez azt írta: "Próbáltam elkerülni apát. Ez még mindig megtörténik Andy, de most még rosszabb nekem".

A levelet így folytatta: "Soha nem tudom, mikor fog megtörténni, és ez megőrjít. Minden éjjel fennmaradok, mert arra gondolok, hogy talán bejön. Ki kell vernem a fejemből. Tudom, mit mondtál az előbb, de félek. Te nem ismered úgy apát, mint én. Őrült!”

A levél "a bántalmazásról szól, ami a védelmük sarokköve volt” - mondta Gascón kerületi ügyész. Az ABC-nek elmondta, hogy hivatala várhatóan valamikor ebben a hónapban dönt a Menendez testvérek ítéletéről.

Az ügy a múlt hónapban vált ismét felkapottá, miután megjelent egy új Netflix-sorozat, a „Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story”. A Netflix ebben a hónapban egy dokumentumfilmet is közzétett a Menendez-ügyről, amelyben mindkét férfi arról beszél, hogy mi vezetett a gyilkosságokhoz.

Loni Coombs volt Los Angeles megyei ügyész kedden a CNN Jim Acostának elmondta, hogy Gascón nyilvánosan elmondta, a dokumentumfilm miatt rengeteg telefonhívás érkezett az irodájába az ügy új bizonyítékairól.

"Ez az új bizonyítékokra vonatkozó indítvány már több mint egy éve az asztalán hevert, de csak akkor vette elő, amikor a figyelem és a reflektorfény a dokumentumfilm miatt megnövekedett, és most azt mondja, hogy meg fogja nézni" - mondta.

A társadalom megváltoztatta a fiúk elleni szexuális visszaélésekkel kapcsolatos nézeteit.

"Jobban megértjük. Megértjük a dinamikáját, hogy néha évekbe telik, mire az áldozatok képesek lesznek beszélni a traumáról” - tette hozzá.

Coombs "tökéletes viharnak” nevezte a kerületi ügyész döntésének időzítését az ügy felülvizsgálatára, megjegyezve, hogy Gascón az elmúlt évben már 300 ember ítéletét tárgyalta újra a megyében.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés