Hirdetés

Sokkoló fordulat az évszázad legborzasztóbb ügyében: szabadlábra kerülhetnek a szülőgyilkos Menendez testvérek?

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Felülvizsgálják Eric és Lyle Menendez elítélését, akiket több mint három évtizeddel ezelőtt börtönöztek be az Egyesült Államokban a szüleik meggyilkolása miatt.

A testvérek 1989-ben lőtték le Jose és Kitty Menendezt Beverly Hills-i villájukban, az ügyészek szerint azért, hogy apjuk vagyonát megörököljék.

Csütörtökön George Gascon Los Angeles megyei kerületi ügyész azt mondta, hogy "erkölcsi és etikai kötelesség" felülvizsgálni a testvérek által tavaly benyújtott bizonyítékokat, amelyek szerint apjuk szexuálisan zaklatta őket, és önvédelemből cselekedtek - írja a BBC.

A gyilkosságok iránt azóta újult meg a közvélemény érdeklődése, hogy szeptemberben megjelent az eseményeket bemutató Netflix-sorozat.

Az eredeti tárgyalás során az ügyészek szerint a gyilkosságokat a két testvér kapzsisága motiválta.

Azt mondták, hogy a testvérek az óriási örökségük egy részét Rolex órákra, autókra és luxus ingatlanokra költötték, mielőtt gyanúsítottakká váltak.

A pazarló költekezésről szóló vádak, amelyeket egy széles körben figyelemmel kísért televíziós tárgyaláson sugároztak, hírhedtté tették az ügyet az Egyesült Államokban.

Az eredeti tárgyalás az esküdtszék döntése nélkül ért véget, miután a Menendez testvérek több évre kiterjedő visszaélésekről szóló vádakat nyújtottak be.

A második tárgyaláson a visszaélésekre vonatkozó állításokat nagyrészt visszatartották. A testvéreket 1996-ban bűnösnek találták és feltételes szabadlábra helyezés nélküli életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték őket.

Lyle Menendez 21, Erik Menendez pedig 18 éves volt a gyilkosságok idején.

A most vizsgált új bizonyítékok között szerepel Erik Menendez egy 1988-as levele, amit az unokatestvérének címzett, amely állítólag utal apja bántalmazására.

"Egyetlen ilyen információ sincs megerősítve" - mondta Gascon, a Los Angeles megye legidősebb ügyésze egy sajtótájékoztatón. "Jelenleg nem állunk készen arra, hogy azt mondjuk, hogy hiszünk vagy nem hiszünk az információnak" - tette hozzá.

"De azért vagyunk itt, hogy elmondjuk, hogy erkölcsi és etikai kötelességünk felülvizsgálni, amit elénk tárnak" - hangsúlyozta, és azzal folytatta, hogy a csapata "nem azt állítja, hogy bármi baj lenne az eredeti perrel".

Gascon szerint a felülvizsgálat potenciálisan újbóli ítélethozatalhoz vagy új eljáráshoz vezethet. A meghallgatást november 26-ra tűzték ki.

Gascon elmondta, hogy irodájába rengeteg hívás érkezett a Netflix-sorozat megjelenését követően. A dráma vitát váltott ki, ugyanis a hozzátartozók szerint a testvérek "áldozatul estek ennek a groteszk sokkdrámának".

A sorozat készítője, Ryan Murphy megvédte a sorozatot, és a család negatív reakcióját "a legjobb esetben is kiszámíthatónak" nevezte.

Csütörtökön a valóságshow-sztár Kim Kardashian támogatását fejezte ki a testvérek mellett, tovább szítva az ügy iránti megújult közérdeklődést.

"Ők nem szörnyetegek. Kedves, intelligens, becsületes emberek" - írta az NBC News oldalon közzétett cikkében.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés