Hirdetés

Jószomszédi iszony: így keserítik meg egymás életét az emberek Magyarországon

Nap Híre portré Nap Híre

Dr. Nagy Csilla, a Magyar Birtokvédelmi Szövetség szakjogásza elmondta, mik a legfurcsább nézeteltérések a szomszédok között Magyarországon. Meg fog lepődni. 

Hangos kutyaugatás, a kertünkbe átnyúló faágak, zajosak vagy éppen büdösek a mellettünk élők. Ilyen és ehhez hasonló dolgokkal keseríthetik meg az életünket a szomszédok, a Díványnak pedig most a szakjogász beszélt arról, hogy melyek a leggyakoribb ellentétek.

Haszonállatok a nagyvárosban

Hivatkozás másolása

Dr. Nagy Csilla elmondta, egy család egy nagyváros sűrűn beépített családi házas övezetében él több évtizede, ahol egyébként egyáltalán nem jellemző az állattartás, legfeljebb a kutya és a macska. A család szomszédja néhány évvel ezelőtt költözött oda vidékről, és természetesen hozta magával a kedvenc kakasát is, és persze az ottani szokásait, életvitelét is. Azóta minden hajnalban a kakaras őrjítő kukorékolására ébrednek, ráadásul a panaszos házától mindössze 3-4 méterre van az ól, így nemcsak a hangok, de a szagok is érezhető távolságra vannak. A szakjogász elmondta azt is, ma már az önrkományzat a helyi rendeletében nem korlátozhatja a haszonállat tartást. 

Mint ismert, korábban volt olyan korlátozás, hogy ezt megteheti, de azóta ebbe a rendelkezésbe bekerült a "nem" szó is. Jegyzői eljárásban sok mindent nem is tud jogilag tenni ebben az esetben az, akinek ilyen szomszédság jutott, legfeljebb azt, hogy állatvédelmi eljárást kezdeményez, illetve megvizsgálja, hogy az állattartó épület megfelel-e az előírásoknak. Dr. Nagy Csilla hozzátette azt is, hogy  ilyen esetben többféle intézkedésre is kötelezhet a bíróság, például arra, hogy az állattartó zárja el az állatot egy bizonyos intervallumra nap közben. Mielőtt elmérgesedne a szomszédháború, ajánlott igénybe venni a mediációt, tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a Magyar Birtokvédelmi Szövetséghez érkezett egy levél, melyben az állt, hogy a szomszéd ingatlan tulajdonosával van problémájuk, mivel "a fájuk a mi háztetőnket sértegeti”. Ez elsőre vicces megfogalmazásnak tűnhet, azonban azok, akiknek a háztetőjükről lesodorja egy ág a cserepeket, nem tud ezen annyira nevetni. 

Volt, aki arra panaszkodott, hogy a kis kertjének nagy részét leárnyékolja a szomszéd fája, így nem tud oda ültetni, mert nem maradnak meg a növények. A bejelentőnek ez fontos lenne, hiszen a családja élelmezésének egy részét ezzel oldalá meg. Az ilyen jellegű problémák, a magasra nővő, szomszéd ingatlanra átterjedő fák okozta panaszok évek óta fennállnak, hiszen sok időbe telik, míg megnőnek. Éppen emiatt ilyen esetben a jegyzőnek nincs ebben hatásköre 

Vannak, akik kezükbe veszik az irányítást

Hivatkozás másolása

A szakjogász egy durvább történetet is megosztott a lappal: egy 73 éves bácsi azért, hogy a szomszéd kutyáit távol tartsa a kerítésétől, rákötötte az áramot arra a fémkerítésre, ami az ő ingatlanát elválasztotta a szomszédétól. Ráadásul a kutyás családban egy 10 éves gyermek is élt, így könnyedén nagyobb baj is történhetett volna a felelőtlen tettéből. A szakjogász részletezte: a kerítés körülbelül 60 centis szakasza került feszültség alá. Később megállapították, hogy ez még csapadékos időben is "csak" akkor okozhatott volna halálos áramütést, ha a szomszéd az adott kerítésszakaszt legalább 200 négyzetmilliméter bőrfelülettel, mezítláb vagy kifejezetten ázott cipőben érinti meg. Amikor a kutyás szomszéd észrevette, hogy mi történt, feljelentést tett.  A kúria a vizsgálat után az ítéletében kifejtette, az emberölés bűntette kísérletének csupán az alapesete róható fel az idős ember terhére, ennek megfelelő büntetést szabtak ki vele szemben.

A naphire.hu nemrégiben arról is beszámolt, hogy a honvéd egyik focistája összeverte a szomszédját, mert idegesítette annak kutyája. 2022 nyarán Kundrák Norbert, a labdarúgó NB II-ben szereplő Budapest Honvéd focistája és a családja összetűzésbe került a szomszéddal. A szomszéd állítása szerint a kutyái kiszaladtak Kundrák Norberthez és a családjához. Az egyik kutyát vissza tudta hívni, a másikat viszont nem. “Kialakult egy szóváltás, aztán ahogy visszafordultam a kapujuk előtt a kutyához, Norbi oldalról belerúgott a combomba, majd nekem estek. Az édesanyjuk lefogott hátulról, jöttek hárman a két testvérével, és körülbelül egy perc alatt úgy lerendeztek, hogy hat bordám eltört, arccsonttörésem lett – három szájsebészeti műtétem volt – és még sorolhatnám” - sorolta a szomszéd. A férfit végül mentők szállították kórházba, és napokat töltött az intenzív osztályon, majd a traumatológián.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés