Hirdetés

Kiderült a nagy titok: ezért száguldoznak egyes sofőrök az utakon

Nap Híre portré Nap Híre

A pszichológusok összegyűjtötték azt a négy leggyakoribb okot, ami miatt egyes sofőrök számára csábító lehet a gyorshajtás. Egészen megdöbbentő, hogy miért tapossák sokan a gázpedált.

A szakemberek szerint a gyorshajtás egyik oka, hogy sokan azt hiszik, hogy gyorsabban odaérnek, ha nyomják a gázt. Ám ez az egyik legnagyobb mítosz a közlekedésben, ugyanis valójában a sofőrök túlbecsülik, mennyi időt lehet gyorsabban vezetéssel megtakarítani. Egy vizsgálat során, amelyben GPS-rendszereket szereltek fel a résztvevők autóira, a sofőrök átlagosan két perc utazási időt takarítottak meg hetente azzal, hogy gyorsabban hajtottak a megengedettnél - írja az Infostart.

A második oka, hogy a gyorshajtók kockázatvállalóbbak. A szakemberek szerint a visszaesők nagyobb valószínűséggel férfiak, fiatalabbak vagy korábban balesetben érintettek. Nagyobb valószínűséggel száguldoznak azok a sofőrök is, akik hajlamosak impulzusok hatására cselekedni, akik "izgalmas" élményeket keresnek, vagy azok, akik hamarabb dühbe gurulnak.  Ez azért van így, mert ezek a személyiségjegyek általában véve, és nem csak a volán mögött, összefüggenek a kockázatos viselkedéssel.

A gyorshajtók társadalmilag elfogadhatónak tartják a gyorshajtás. A kutatók szerint a száguldozó sofőrök általában elfogadhatónak tartják a gyyorshajtás. Ezek a járművezetők azokhoz képest, akik nem száguldoznak, kisebb valószínűséggel tartják kockázatosnak a gyorshajtást, kis esélyt látnak arra, hogy elkapják őket vagy balesetet szenvednek.

Az utolsó magyarázat rá az, amikor a gyorshajtás egy reakció valamilyen hatásra. Például ilyen a késés. De a gyorshajtás része lehet az agresszív vezetési stílusnak, a frusztráló vezetési helyzetekre adott agresszív reakciónak, vagy olyasminek is, ami azelőtt történt, hogy a sofőr autóba ült.

A szakemberek néhány jó tanácsot is megfogalmaztak annak érdekében, hogy elkerüljék a sofőrök a gyorshajtást, még a szándékos száguldozást is. A javaslataik között többek között szerepel az útvonal megtervezése, a baleseti kockázatok figyelembevétele, a vezetőtámogató rendszerek használata, valamint az is, hogy számoljunk azzal, hogy bármikor, bárhol mérhetnek sebességet. Azt is megfogalmazták, hogy a hosszú utaknál inkább tartsunk szüneteket, és gondoljunk át minden helyzetet, ha késünk, akkor pedig ne a gázpedálra lépjünk, hanem inkább szóljunk, hogy késni fogunk.

Magyarországon is rengetegen száguldoznak még mindig az utakon, ezért a rendőrség folyamatosan tart razziákat és ellenőrzéseket. Legutóbb arról számoltunk be, hogy az idei év első nagy razziája február 19. és 25. között lesz, az egyenruhások leginkább a hivatásos sofőröket kötő szabályok betartását fogják ellenőrizni, azonban ez nem jelenti azt, hogy a személyautók sofőrjeinek ne kellene betartani a szabályokat, ugyanis őket is simán kikaphatják a sorból, ha szabályszegést követnek el. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés