Hirdetés

Ijesztő jövő: egy kínai kutató génmanipulált ikerlányokat állított elő

 portré

He Jiankui kínai kutató 2018-ban genetikailag manipulálta az ikrek embrióit. Emiatt börtönbe került. Most három év után újra szabad. Az ikrek megszülettek. Lehet, ott folytatja , ahol abbahagyta.

Jiankui kínai biofizikus hozta létre az első genetikailag módosított gyerekeket. 2018-ban megdöbbentette a világot azzal az elképesztő bejelentéssel, hogy in vitro embriókat génmódosított, és beültetett egy nő méhébe, aminek eredményeként ikerlányok születtek. A következő évben megszületett a harmadik gyermek is. Ezekről a gyerekekről azt mondta, ellenállóak a HIV-vel szemben.

2019 decemberében egy kínai bíróság elítélte, és megállapította, hogy a kutató "szándékosan" megsértette az orvosi előírásokat, és "gondolatlanul alkalmazott génszerkesztési technológiát az asszisztált reproduktív gyógyászatban".

Három év börtön után He Jiankui-t szabadon most engedték. Ő maga nem kívánt nyilatkozni szabadulásáról. Korábban szilárdan meg volt győződve arról, hogy új módszert talált a "HIV-járvány megfékezésére", amely alkalmas Nobel-díjra.

Februárban két vezető kínai bioetikus felszólította a kínai kormányt, hogy állítson fel egy kutatási programot a gyermekek egészségi állapotának nyomon követésére - írja a blick.ch

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés