Hirdetés

Súlyos döntést hozott Orbán kormánya: ennyi lesz a gáz ára májustól

Nap Híre portré Nap Híre

Májustól sem változik a lakossági áram- és gázár – jelentette ki Gulyás Gergely az ATV kérdésére a csütörtöki kormányinfón. 

A kérdés arra vonatkozott, hogy a gázpiac nemzetközi esése nem vezet-e a hazai gázárak csökkenéséhez.

Korábban már szó volt arról: olcsóbban adja a gázt a cégeknek az MVM, mint amit a lakosságnak kell fizetnie az átlagfogyasztás felett, mivel a céges gázár tavaly nyáron nettó 1200 forintba is került köbméterenként az MVM Basic csomagjában, mostanra azonban már nettó 351 forintra csökkent az ár. 

Eközben a lakosság számára az átlagfogyasztás feletti gázmennyiségtől (évi 1728 köbméter feletti fogyasztásnál) továbbra is a 604 forintos “piaci” tarifa az érvényes. Vagyis a céges piaci tarifa nem sokkal több mint kétharmada a lakossági piaci tarifának.

Arról ugyanakkor a NapHíre is beszámolt, hogy a következő gázévben kijelölés alapján az MVM Csoport biztosíthatja minden hazai távhőtermelő számára a működésükhöz szükséges földgázt. Az Energiaügyi Minisztérium korábbi intézkedése nyomán a gázalapú szolgáltatóknál januártól lényegében megfeleződtek az intézmények távhő díjai, a friss kormánydöntés pedig ősztől még alacsonyabbra szintre szoríthatja az árakat a nem lakossági fogyasztóknál.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés