Hirdetés

Rohamosan terjed a súlyos betegség, fokozzák a vadászati nyomást

Nap Híre portré Nap Híre

Alig tudják teljesíteni az afrikai sertéspestis elleni védekezés miatt államilag előírt kilövési számokat a vadászatra jogosultak, pedig Magyarországon ötször annyi vaddisznó él, mint amennyi biztonságos lenne a fertőzés szempontjából - írja az atv.hu.

Emiatt a vadászok súlyos bírságokat kaphatnak, ha nem teljesítik a meghatározott állami kvótát bírságra számíthatnak. "Annyit tudunk tenni hogy fokozzuk a vadászati nyomást minél jobban , tehát megpróbálunk többet lőni, nem tudom tehát egyszerűen, kilátástalannak tűnik" - mondta az ATV Híradónak Kovács Gábor, a Somogyi Hármashatár Vadásztársaság elnöke.

Felidézték: a déli szomszédunkban újra felütötte fejét a sertéspestis, így a mangalica tenyésztők biztonsági intézkedéseket vezettek be. Kövér Zoltán mangalica tenyésztő arról beszélt, hogy nagyon tartanak a sertéspestistől, hiszen a megélhetésük múlik rajta. Ha mégis megtörtént a baj, a filmekből jól ismert hatosági maszkos szakemberek járják a fertőzött területeket és minden házi sertést megvizsgálnak. 

"Kötelező udvarról udvarról mennek megnézik nem látnak e gyanús tünetet , kötelező hőmérőzni mert 40 40 fokos lázzal jár, kötelező őket mindig hőmérőzni, ha ilyet találnak vért kell venni laborba küldeni ha pozitív le kell ölni" – fogalmazott Vass Péter állatorvos. 

Szerencsére az emberekre nem veszélyes a betegség. 

A szakemberek arra figyelmeztetnek hogy erdőjárás során vagy éppen ha otthonunk közelében találunk elhullott vaddisznókat mindenképpen értesítsük a legközelebbi állatorvost aki majd értesíti a hatóságokat akik majd a helyszínre jönnek és egy megfelelő biztonsági karantén körzetet állítanak fel hogy így tudják megállítani a fertőzés tovább terjedését. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés