Hirdetés

Nagy nap ez a mai Magyarország életében: hivatalba lép az új köztársasági elnök

Nap Híre portré Nap Híre

Sulyok Tamás ma váltja Novák Katalint a Sándor-palotában.

Mint azt a naphire.hu is megírta, Novák Katalin a kegyelmi botránya után mondott le a köztársasági elnöki pozíciójáról, azonban a lemondó nyilatkozatát csak február 26-án fogadta el az Országgyűlés. Ezt követően az Országgyűlés 134 igen, 5 nem szavazattal, 0 tartózkodás mellett megválasztotta köztársasági elnöknek a kormánypártok államfőjelöltjét, Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét. Azt is megírtuk, hogy Sulyok Tamás mandátuma 5 évre szól, és ő Magyarország hetedik köztársasági elnöke a rendszerváltás óta. 

Az Alaptörvény szabályai szeirnt az új köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik lapon lép hivatalba, ami ma, azaz március 5-én van - írja az atv.hu. 

A lap felidézte, a rövid, nyolcnapos időszakra Kövér László, az Országgyűlés házelnöke volt az ideiglenes köztársasági elnök, aki március  2-án, szombaton küldte át aláírásra a köztársasági elnöknek a svédek NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt, amit szintén február 26-án fogadott el az Országgyűlés. Sulyok Tamás mától már a Sándor-palotában dolgozik, és akár első munkanapján aláírhatja a törvényt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés