Hirdetés

Fotón a pillanat: Sulyok Tamás letette az államfői esküt

Nap Híre portré Nap Híre

Ahogy azt korábban lapunk is megírta, már hivatalos, Sulyok Tamás lett a lemondott Novák Katalin utódja. Hétfő délután az Országgyűlés megválasztotta Magyarország új köztársasági elnökét.

A Fidesz-KDNP jelöltjére 134-en szavaztak igennel 5 ellenében a titkos voksoláson.

Sulyok Tamás mandátuma 5 évre szól, és már március 5-én beköltözhet a Sándor-palotába, elfoglalhatja a hivatalát. Az új államfő a történelmi zászlók bevonulása és a Himnusz után letette az esküt, aztán fogadta a gratulációkat: Orbán Viktor miniszterelnök, kormánytagok és frakcióvezetők gratuláltak neki, valamint Ungár Péter és Toroczkai László is az ellenzékből - adta hírül az ATV.

Az új államfő az eskütétel után beszédet mondott a képviselők előtt. Sulyok beszédében úgy fogalmazott, hogy bizalmat szeretne építeni "az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén".

A megválasztott államfő azt ígérte, hogy a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fog munkálkodni. Hozzátette, az állam, a nemzet létének alapfeltétele a kölcsönös bizalom az egyének és társadalmi csoportok között egyaránt. Az előítéletektől mentes kölcsönös bizalom a nemzet egységének alapja.

Mindezek mellett azt is közölte, hogy "a nehézségekkel küzdők, az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerültek vagy magukról gondoskodni nem képesek, a szenvedők, az idős, a beteg, a magányos emberek mindig számíthatnak figyelmemre és támogatásomra" - írja az MTI.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés