Hirdetés

Rendkívül kevés túlélési esélye volt oxigénpalack nélkül Suhajda Szilárdnak

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A statisztikák szerint oxigénpalack nélkül több mint 75 százalék a halálozási arány a Mount Everesten.

Egy statisztika szerint 2019-ig 212 ember jutott fel a Mount Everestre oxigénpalack nélkül. Ezzel próbálkozott nemrég Suhajda Szilárd is, akinek a túlélési esélye nagyon kevés volt az adatok szerint. Az oxigénpalack nélkül mászók közül 160-an haltak meg, így a halálozási arány 75,5 százalék.

Nem mondhatjuk tehát, hogy ha oxigén nélkül mész az Everestre, akkor 75,5 százalékos esélyed van a halálra, de azt igen, hogy ha feljutottál és vissza is értél, akkor abba a 24,5 százalékba tartozol, akik túlélték

- írta egy bejegyzésben Nyáry Krisztián. Az Index kiemelte, hogy a halálzóna a 8000 méter feletti szakaszt jelenti, ahol már rendkívül alacsony az oxigénnyomás. Az ember itt nem tud sokáig oxigénellátás nélkül maradni, így a szakértők senkinek nem ajánlják, hogy 16-20 óránál tovább maradjon a halálzónában. Hozzátették: az oxigénhiány mellett a fagyási sérülésekre és a hóvakságra is fel kell készülni. 

A magas hegyeknél a legtöbbször akkor halnak meg a hegymászók, amikor elindulnak lefelé, ugyanakkor a tanulmány szerint a Mount Everest kivétel, mert ott felfelé haladva halnak meg a legtöbben. Erre az lehet a magyarázat, hogy a felfelé vezető út és a felkészülés több hetet vesz igénybe, és nagyobb esély van arra, hogy ez alatt az idő alatt valamilyen baleset történik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés