Hirdetés

Ennyi volt, bejelentést tett a Belügyminisztérium a tanárok státusztörvényével kapcsolatban

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Hiába a tüntetések, benyújtják a parlamentnek a státusztörvényről szóló törvényjavaslatot.

A Belügyminisztérium a mai nap folyamán jelentette be, hogy hamarosan az Országgyűlés elé kerül a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénytervezet, ami ellen hónapok óta tüntetnek a tanárok, diákok és szülők. Ahogy arról korábban a Nap Híre is beszámolt, a demonstrációk többször is erőszakba fulladtak, például a Karmelita kolostornál a rendőrök könnygázzal és gumibottal oszlatták fel a tüntetőket május elején, sőt több embert is bevittek. Legutóbb hétfőn tartottak tüntetést, ez azonban békés volt.

A belügy szerint "több hónapos, átfogó egyeztetést követően" nyújtják be kedden a törvény tervezetét. "A törvényjavaslat megalapozza a pedagógusok társadalmi, szakmai megbecsülését, további jelentős béremelését" - írták a közleményben, amit a HVG szemlézett.

A tervezet körül a baloldal részéről gerjesztett öncélú politikai viták, a diákokat erőszakba forduló tüntetésekbe sodró megmozdulások miatt ismét leszögezzük: a pedagógusok béremelési programja már rég elindulhatott volna, ha a baloldal politikusai havi 5-6 millió forintért Brüsszelben nem akadályozzák, hogy Magyarország megkapja a jogosan járó uniós forrásokat, s így a magyar pedagógusok mihamarabb átlagosan havi 800 ezer forintot keressenek

- fogalmazott a Belügyminisztérium, és még azt is kiemelték, hogy a "törvénytervezetet a baloldal és egyes pedagógus szakszervezetek álhírei, hangulatkeltése és erőszakba forduló megmozdulásai kísérték".

Állításuk szerint összesen 20 alkalommal egyeztettek a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel, valamint az országgyűlési ellenzéki pártokkal is. A szakszervezetek szerint azonban a törvénytervezet még minidg távol van attól, hogy az a pedagógusok számára tényleg elfogadható legyen. A közleményt szerint a Belügyminisztérium az egyeztetések során beérkezett érdemi javaslatok jelentős részét "befogadták".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés