Hirdetés

Tüntetők csaptak össze a rendőrökkel Budapesten, könnygázt vetettek be

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A pedagógusok tervezett státusztörvénye ellen tüntettek szerdán Budapesten főként fiatalok.

A többi között az Egységes Diákfront által szervezett demonstráció résztvevői délután a Szent István-bazilikánál gyülekeztek, majd az Alkotmány utcába vonultak. A tömeg egyebek mellett azt skandálta: "Nincs tanár, nincs jövő!", "Szabad ország, szabad oktatás!", továbbá "A sztrájk alapjog!" - írja az MTI.

A felszólalások végén a szervezők közölték, hogy a rendezvény véget ért, azonban egy újat is meghirdettek: a demonstrálók a Margit hídon át a Clark Ádám térre vonultak, ahol kora este újabb felszólalások következtek, a kilakoltatások ügye is téma volt.

Ezt követően a vonulók - akik között ellenzéki politikusokat is látni lehetett - a Karmelita kolostorhoz mentek. A rendőrség felszólította a demonstrálókat, hogy lépjenek egyet hátra a rendőrsorfaltól, mert sértik a gyülekezési törvényt. Helyszíni információk szerint sokan csuklyában és arcmaszkban támadtak a rendőrökre, majd a lemezkerítéseket is rájuk döntötték. A rendőrök többszöri felszólítás után használtak könnygázt, amivel sikerült megfékezni a támadókat.

A rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást. A további elkövetők azonosítása folyamatban van - olvasható a rendőrség tájékoztatásában.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés